Hvad foretager din teenager sig under cykling?

(Artiklen er udgivet for omkring 1 år siden).

Zand.News – 47 procent af de 13-15-årige har skrevet eller søgt på deres mobil, mens de cyklede. Uopmærksomheden kan skabe utrygge eller farlige situationer.

Når teenagerne hopper på cyklen, sker det ofte, at de er optaget af noget andet end trafikken. 4 ud af 10 forældre oplever mobilbrug blandt skolebørn som et problem. Det oplyser Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

47% har skrevet på deres mobil under cykling

Det er godt for trængslen ved skolen og giver god trafiktræning, når børn og unge selv cykler i skole. Faktisk er det 41 procent af skolebørn i alderen 5 til 16 år, der i sommerhalvåret selv cykler i skole. Alligevel er der skår i glæden, for der er nogle, som har travlt med mobiltelefonen, og som derfor ikke er opmærksomme.

I en undersøgelse blandt 1.860 forældre til skolebørn svarer 4 ud af 10, at de indenfor det seneste år har oplevet børn ved skolen, som har været optaget af deres mobil, og som derfor ikke har set sig ordentligt for. Blandt de 13- til 15-årige er det 47 procent, som indenfor de sidste to måneder har skrevet eller søgt på deres mobil, mens de cyklede. Uopmærksomheden kan skabe utrygge eller farlige situationer.

Selvom børnene i de ældste klasser måske har cyklet i mange år, har de endnu ikke udviklet det overblik, der gør, at de kan gennemskue konsekvenserne af deres handlinger – for eksempel ved at bruge håndholdt mobil i trafikken.

»Når vi ved, at voksne kan have svært ved at lade mobilen ligge, selvom de kører i trafikken, er det ikke så sært, at telefonen kan friste børn i skolealderen. Det er en farlig vane, som man som forælder skal sætte ind overfor. Det er vigtigt at gribe tidligt ind, for når børnene forlader folkeskolen, står de overfor de farligste år i trafikken,« siger Rosa Nissen, der er specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Der er for stor accept af mobilen i trafikken

Mobiltelefonen er en integreret del af mange børn og unges liv, og en del forældre vil nok tænke, at mobilen er limet fast til hånden på deres barn. Det kan også aflæses på de unges mobilvaner i trafikken. Både når man spørger om de unges holdning til og deres brug af mobilen i trafikken, er der plads til forbedring.

I en undersøgelse gennemført blandt 2.257 unge cyklister i alderen 13 til 24 år, er der mange, som enten synes, at det er okay at bruge mobilen håndholdt på cyklen, eller som ikke har taget stilling. 44 procent af de 16 til 19-årige svarer, at de ikke har taget stilling eller at de synes, at det er ok at bruge mobilen på cyklen. Det er samlet set alt for mange, som ikke tager afstand fra at bruge mobilen i trafikken.

Og kigger man på holdningen hos drenge og piger, er forskellen ret stor. Langt flere piger har en klar holdning til, at det ikke er i orden at bruge mobilen i trafikken, end drenge har.

»Alt for mange unge svarer i vores undersøgelse, at de ikke tager klart afstand fra at bruge håndholdt mobil i trafikken. Som forælder kan du hjælpe dit barn ved at lave klare aftaler om, at mobilen for eksempel skal være i lommen eller i tasken på vej til skole. Det bedste, man kan gøre, er at være vedholdende, så de dårlige mobilvaner ikke sniger sig med op på cyklen og senere ud bag rattet. Selvom ens barn er blevet ældre, har de stadig brug for retningslinjer fra forældrene, og faktisk er mange børn glade for, at der er klare aftaler,« siger Rosa Nissen.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/pele.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.