En anderledes Flagdag for Danmarks Veteraner

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden).

Naestved.News – Lørdag den 5. september inviterer Næstveds borgmester og Sydsjællandske Soldaterforeninger soldater, veteraner og pårørende til højtideligholdelse af flagdagen.

På grund af corona-situationen har det været nødvendigt at tænke i nye baner, da man skulle planlægge årets fejringen af Flagdagen for Danmarks udsendte den 5. september 2020 i Næstved Kommune.

For første gang bliver flagdagsfejringen samlet et sted og som noget nyt holdes der en udendørs feltgudstjeneste. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Tænker i nye baner på grund af corona-situationen

Hvert år æres de, og resten af landets veteraner, ved Flagdagen for Danmarks udsendte den 5. september. Flagdagen blev stiftet som en national flagdag i 2009 og er siden blevet markeret hvert år i Næstved Kommune.

»Jeg glæder mig til endnu en gang at være med til Flagdagen for Danmarks udsendte. I Næstved Kommune bor der cirka 820 veteraner, som har været udsendt for Danmark for enten Forsvaret, Politiet, Beredskabsstyrelsen eller Sundhedsvæsnet. Så det er rigtig mange af vores borgere, der har gjort en særlig indsats for hele verden,« siger Carsten Rasmussen (S), der er borgmester i Næstved Kommune.

Normalt ville Flagdagens program bestå af et besøg hos borgmesteren i Byrådssalen, en kransenedlæggelse ved Grønnegade Kaserne og en gudstjeneste i Sct. Mortens Kirke. Og langt hen ad vejen kommer årets Flagdag da også til at følge samme opskrift. Og så alligevel ikke.

»Vi har været nødt til at tænke i nye baner på grund af corona-situationen. Men vi har valgt at se på det som en mulighed. For første gang afholder vi hele flagdagen samlet et sted og vi holder en feltgudstjeneste. Det tror vi bliver rigtig godt,« siger Anders D. Henriksen, der er formand for Sydsjællandske Soldaterforeninger.

Byrådssalen er skiftet ud med Musikstalden og årets gudstjeneste bliver holdt under åben himmel ved Grønnegade Kulturcenter. Alt sammen for at sikre god afstand og masser af plads, så det er sundt og sikkert for alle at deltage.

Sammenkomst for soldater, veteraner og pårørende

Lørdag den 5. september 2020 inviterer borgmesteren og Sydsjællandske Soldaterforeninger til højtideligholdelse af flagdagen. Dagen starter kl. 10.00 i Musikstalden, hvor borgmesteren inviterer til sammenkomst for soldater, veteraner og pårørende.

Herefter er der parade med de lokale veteranforeningers faner og kransenedlæggelse ved Stenen akkompagneret af Sjællandske Musikkorps. Kl. 11.15 er det tid til en feltgudstjeneste med præst Jesper Svendsen, der selv har været udsendt som feltpræst.

I missionsområderne er feltpræsten, udover at være ansvarlig for gudstjenester, en vigtig del af livet i lejren, hvor han både fungere som samtalepartner, sjælesørger og arrangør af forskellige sociale arrangementer. Jesper Svendsen forstår derfor om nogen, hvilken hverdag veteranerne har været udsendt til.

Efter feltgudstjenesten er Sydsjællandske Soldaterforeninger vært ved lidt smørrebrød med mere i Musikstalden kl. 12.00 for tilmeldte deltagere.

Arrangementet er for alle veteraner, soldater og pårørende og tilmelding er nødvendig gennem de Blå Baretters hjemmeside www.fns-naestved.dk.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Næstved Kommune). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.