Gadekunst på byens gavle udgives på app

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden).

Naestved.News – »Den nye app fortæller overraskende historier om gavlmalerierne og gør dem nemme at finde. Jeg håber, at appen kan være med til, at unge og ældre kan mødes om vores gadekunst og få et fælles udgangspunkt at tale ud fra,« lyder det fra Næstveds borgmester.

Næstved har en stolt tradition for gadekunst på byens gavle. Nu bliver kunsten mere levende for de forbipasserende, der via en ny app kan give sig selv og sine nærmeste en gratis, guidet tur rundt i byens udendørs galleri. Det oplyser Næstved Kommune i en pressemeddelelse.

Togstationen har en del af æren for graffitikulturen

Gennem den gratis app “Kunst i Næstved” kan alle nu læse og høre historierne om Næstved Kunstbys store gavlmalerier og de internationale kunstnere der står bag.

Historierne giver anledning til, at man kan stoppe op og se detaljer i værkerne, som man måske ikke har lagt mærke til, og håbet er, at de forbipasserende får en international, positiv og uventet kulturel oplevelse, som de kan tale med hinanden om på tværs af generationer.

Appen fortæller for eksempel historien om gavlen som ingen ser, om gavlmaleriet der fik 80.000 likes på en time, og den giver dig svaret på, hvorfor togstationen har en del af æren for, at Næstved har en stærk tradition med internationale graffitikultur.

De 26 værker er udført af internationale kunstnere

Det er Næstved Kunstby under Næstved Ungdomsskole, der de seneste 10 år har opbygget det imponerende galleri af gavlmalerier, som er blevet et unikt kendetegn for Næstved.

De fleste af de 26 værker er udført af en perlerække af internationale kunstnere, som er toneangivende inden for gadekunst.

»Jeg synes, at det er fantastisk, at vi har gadekunst i verdensklasse i Næstved. Gavlmalerier er noget snakken altid falder på, når jeg viser besøgende rundt i bymidten,« siger borgmester Carsten Rasmussen (S) og fortsætter:

»Den nye app fortæller overraskende historier om gavlmalerierne og gør dem nemme at finde. Jeg håber, at appen kan være med til, at unge og ældre kan mødes om vores gadekunst og få et fælles udgangspunkt at tale ud fra.«

Gavlmalerier kan ses enkeltvis eller en del af en selvguidet byvandring. Hele ruten for Næstveds udendørs galleri er på omkring syv km og fortæller historierne bag bymidtens 26 gadekunstværker. Værker som borgerne møder til hverdag, og værker som får turister til at stoppe op.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Næstved Kommune). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.