Farlige studentervogne fik kørselsforbud midt i det hele

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden).

Zand.News – Politiet har tjekket studentervogne før kørslen og under kørslen i blandt andet Slagelse, Sorø og Ringsted. En enkelt chauffør løb ligefrem sin vej.

Tungvognscenter Øst var i sidste uge rundt på hele Sjælland og Lolland-Falster for at tjekke studentervogne og eksamenskørsler med glade unge mennesker, der endelig fik lov at fejre sommerferien. For nogen endte dage dog brat.

Det skriver Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse. Tungvognscenter Øst ved Midt- og Vestsjællands Politi dækker hele Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm, og der blev blandt andet udfør kontroller i Slagelse, Sorø og Ringsted.

48 forseelser, og 22 chauffører og vognmænd er sigtede

Fra torsdag til søndag kontrollerede Tungvognscenter Øst ved Midt- og Vestsjællands Politi 66 eksamenskørsler, som enten var klargjort til at køre med studenter, eller som allerede var ude at køre med de glade unge mennesker.

Der blev i alt fundet 48 forseelser, og 22 chauffører og vognmænd er sigtede i sagerne. Fire vogne fik et decideret kørselsforbud, fordi forseelserne enten var meget grove, eller fordi det simpelthen var sikkerhedsmæssigt uforsvarligt at lade vognene køre videre, fortæller leder af Tungvognscenter Øst, politikommissær Henrik Fobian fra Midt- og Vestsjællands Politi.

»Vi så eksempler på, at vekselladet, som studenterne står på under turen, simpelthen ikke var fastgjort korrekt, og det kan få fatale følger i forbindelse med et færdselsuheld,« siger Henrik Fobian og fortsætter:

»Der var også flere eksempler på at siddepladserne til studenterne var opbygget af paller, som ikke var fastspændt på ladet. Det kan også være livsfarligt, hvis uheldet skulle være ude. Derfor fik de kørselsforbud, og de studerende måtte enten udskyde kørslen eller vente på, at vognmanden sendte en ny studentervogn.«

En chauffør stak af fra studentervognen under en kontrol

Blandt mange af de andre forseelser havde nogle chauffører ikke styr på køre-hviletiderne, herunder om kontrolapparatet virkede, eller hvordan det skulle betjenes.

Ud over dette konstaterede politiet, at chaufførerne manglede at have den rette dokumentation med, eller at de manglede et chaufføruddannelsesbevis.

Desuden spærrede betjentene øjnene noget op, da en chauffør stak af fra vognen under kontrollen. Han blev dog senere fundet, og her viste det sig, at han ikke havde kørekort til lastbil.

Politikommissær Henrik Fobian vil derfor gerne takke de årvågne forældre til en af studenterne, som var hurtig til at alarmere politiet, så betjentene kunne få en forklaring på chaufførens pludselige dårlige samvittighed.

»Det er nogle alvorlige ting, vi har set på disse kontroller, og selvom det er vigtigt for de studerende at nå rundt til alle hjem på kortest mulig tid, så skal chaufførerne og vognmændene altså overholde reglerne. Hvis chaufføren ikke får hvil, eller hvis vognen ikke er forsvarlig, så kan det koste menneskeliv,« siger Henrik Fobian og fortsætter:

»Vi forsøger at gå så lidt i vejen for de unges fest som muligt, når vi kontrollerer, men ved de grove overtrædelser, ser vi altså ingen anden udvej end at give kørselsforbud for at mindske risikoen for alvorlige uheld.«

Han opfordrer i den anledning vognmændene til i god tid at sikre sig, at de lastbiler, der skal bruges til studenterkørsel, får en ordentlig gennemgang, så politiets kontroller kan udføres så skånsomt som muligt, og så de unge oplever mindst mulig gene under festlighederne.

Opdatering: Alle billeder af studentervogne er fjernet. Politiet fandt ingen fejl på den studentervogn, der tidligere var billeder af. Ejeren mener, at læserne fejlagtigt kan få den opfattelse, at der var problemer med hans vogn, og derfor har han anmodet redaktionen om at fjerne billederne. Red.

Øverst: Arkivfoto. (Foto: Thomas Tolstrup / Rigspolitiet). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.