1,5 millioner EU-borgere ønsker at afskaffe buralderen

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Euro.Zand.News – »På tværs af EU lider millioner landbrugsdyr i små bure under forfærdelige forhold. Nu er målet at få afskaffet buralderen én gang for alle,« siger Dyrenes Beskyttelse.

I går markerede Dyrenes Beskyttelse sammen med en stor gruppe dyrevelfærdsorganisationer, at man på ét år har indsamlet over 1,5 millioner underskrifter mod at holde dyr i bur. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Målet at få afskaffet buralderen i EU én gang for alle

Dyrenes Beskyttelse og repræsentanter fra andre internationale dyrevelfærdsorganisationer var til stede i Bruxelles sammen med medlemmer af Europa-Parlamentet og EU-borgere for at markere afslutningen på en underskriftsindsamling, som har løbet siden september sidste år.

Underskriftsindsamlingen er et initiativ under det europæiske borgerinitiativ, som giver mulighed for at få Europa-Kommissionen til at tage bestemte emner op, hvis der modtages mindst én million underskrifter fra mindst syv medlemslande.

Når underskrifterne er verificerede, skal EU-Kommissionen skal tage stilling til sagen, da indsamlingen har nået over 1 million underskrifter. Sagen skal derefter til en efterfølgende høring i Europa-Parlamentet med mulighed for afstemning.

I alt 1.617.405 EU-borgere har det seneste år skrevet under på kampagnen “End The Cage Age” med krav om at stoppe brugen af bur til landbrugsdyr i EU. Initiativet har opbakning fra over 170 internationale interesseorganisationer.

»På tværs af EU lider millioner landbrugsdyr i små bure under forfærdelige forhold. Nu er målet at få afskaffet buralderen én gang for alle,« siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse og præsident for den europæiske sammenslutning af over 60 dyrevelfærdsorganisationer, Eurogroup For Animals, og fortsætter:

»Helt konkret ønsker vi, at Kommissionen skal foreslå lovgivning, som forbyder bure til høns, landbrugskaniner, vagtler og ænder. Og vi ønsker et totalforbud mod fiksering af søer i alle dele af deres cyklus.«

En million lever en femtedel af voksenlivet mellem tremmer

Alene i Danmark er knap 1 million søer fastlåst mellem tremmer i den industrielle griseproduktion, mens de føder, og mens griseungerne dier. Det svarer til mindst en femtedel af deres voksenliv, og for de fleste af dem er det meget længere tid.

Mange søer er nemlig også fikseret under brunsten og i starten af deres graviditet.

»Fiksering er et stort overgreb på soen. Hun kan stort set ikke bevæge sig, og man fratager hende helt basale behov og muligheder for at udleve naturlig adfærd såsom at bygge rede og udvise moderadfærd over for sine pattegrise. Alligevel er det almindelig praksis i svineindustrien. Men tremmesøer hører altså fortiden til,« siger Britta Riis.

Dyrenes Beskyttelse oplyser, at det anslås, at over 300 millioner europæiske landbrugsdyr tilbringer størstedelen af deres liv i bure.

Søer ligger fikseret i bøjler, mens de passer deres smågrise, kaniner og vagtler lever hele livet i bure, spædkalve isoleres i enkeltbåse, masser af høns er stadig bag tremmer samt ænder og gæs holdes i bure for at blive tvangsfodret til produktion af foie gras.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Dyrenes Beskyttelse). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.