Fugleinfluenza i gråandebesætning ved Fuglebjerg

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Naestved.News – 3.000 ænder og ællinger skal aflives i en besætning ved Fuglebjerg.

Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza i en besætning med gråænder ved Fuglebjerg ved Næstved. Besætningen på knap 3.000 ænder og ællinger skal nu aflives. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Sygdomsfremkaldende fugleinfluenza i besætningen

Der er konstateret lavpatogen (patogen: sygdomsfremkaldende, red.) fugleinfluenza i en besætning med knap 3. 000 gråænder ved Fuglebjerg ved Næstved. Det bekræfter prøveresultater, som Fødevarestyrelsen har fået fra Statens Seruminstitut fredag eftermiddag. Hele besætningen vil blive aflivet og destrueret hen over weekenden.

Der er tale om lavpatogen fugleinfluenza af typen H5. Lavpatogen betyder, at den er mild sammenlignet med højpatogene typer. Ænder udviser sjældent tegn på sygdom ved lavpatogen fugleinfluenza, men de kan smitte andet fjerkræ, og sygdommen kan ændre sig til den højpatogene type, der har en dødelighed på op imod 100 procent.

Aflivningerne skal forhindre at smittefaren øges

Aflivningen af dyrene skal forhindre, at sygdommen bliver højpatogen og rammer andre besætninger.

»Hvis sygdommen bliver højpatogen, smitter den meget nemt fra besætning til besætning. Derfor bremser vi den på et tidligt stadie, inden den når at gøre større skade,« siger dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard.

Der bliver oprettet en zone med særlige restriktioner

Udover aflivningen bliver der også oprettet en zone med særlige restriktioner på en kilometer rundt om besætningen. Der har betydning for både private og professionelle fjerkræejere i området.

Reglerne siger blandt andet, at fjerkræ og andre fugle samt deres æg ikke må flyttes hverken inden for zonen eller ud og ind af zonen. I en zone på én kilometer rundt om besætningen gælder der særlige restriktioner. Fjerkræ i zonen må gerne være udendørs.

Hobbyejere i zonen skal senest den 5. juli 2019 registrere deres fjerkræ hos Fødevarestyrelsen på e-mail: 12@fvst.dk.

Øverst: Genrefoto. (Foto: GillTeeShots / iStock). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.