Norsk-iraner tiltalt for at hjælpe efterretningstjeneste

(Last Updated On: 25. mar. 20, 13:31)
(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden).

Læsetid: 3 min.

Ringsted.News – Ifølge anklageskriftet optog norsk-iraneren fotos og video samt foretog fysisk observation af et ASMLA-medlems bopæl i Ringsted.

En 40-årig norsk statsborger af iransk oprindelse er blevet tiltalt for at have hjulpet en iransk efterretningstjeneste med at planlægge et drab i Danmark.

Ifølge anklageskriftet har den 40-årige videregivet oplysninger til den iranske efterretningstjeneste, som skulle bruges til at udføre et attentat mod en person bosat i Danmark. Det skriver Rigsadvokaten i en pressemeddelelse.

Oplysningerne skulle angiveligt bruges til at udføre et drab

Justitsministeren har tiltrådt anklagemyndighedens indstilling om, at der bliver rejst tiltale mod en 40-årig norsk statsborger for at hjælpe en udenlandsk efterretningstjeneste med at udføre et attentat på dansk grund.

Den 40-årige norske statsborger af iransk oprindelse er mistænkt for at have indsamlet og videregivet oplysninger til en iransk efterretningstjeneste, så den udenlandske efterretningstjeneste kunne virke inden for den danske stats område.

Oplysningerne skulle efter anklagemyndighedens opfattelse bruges til at udføre et drab, og derfor er den 40-årige også tiltalt for medvirken til forsøg på manddrab. Det oplyser Lise-Lotte Nilas, der er statsadvokat i København.

»Det er særdeles alvorligt, hvis man indsamler og videregiver oplysninger til en fremmed efterretningstjeneste med henblik på, at der skal udføres et attentat på dansk grund,« siger Lise-Lotte Nilas og fortsætter:

»Det er fuldstændig uacceptabelt, at fremmede efterretningstjenester planlægger drab på dansk grund, og det er uacceptabelt, at personer hjælper fremmede efterretningstjenester med at operere i Danmark. Det vil vi ikke finde os i.«

Udført efter instruktion fra en iransk efterretningstjeneste

Ifølge anklageskriftet optog den 40-årige fotos og video samt foretog fysisk observation af mands bopæl i Ringsted. Derudover optog den tiltalte video af mandens hustru.

Manden i Ringsted er angiveligt medlem af ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz), som ønsker en selvstændig arabisk stat. Den stod angiveligt bag et attentat i Ahvaz i Iran. Manden samt to andre fra Ringsted er nu sigtet for at have billiget angrebet.

Overvågningen og optagelserne blev ifølge anklagemyndigheden udført på ordre og efter instruktion fra en iransk efterretningstjeneste, og den iranske efterretningstjeneste fik overdraget materialet som en del af planlægningen af drabet på den omtalte person.

Attentatet blev dog aldrig udført, da planlægningen blev afsløret af politiet.

Den 40-årige er tiltalt for ulovlig efterretningsvirksomhed efter straffelovens § 108, stk. 1, og medvirken til forsøg på manddrab efter straffelovens § 237, jf. § 23, jf. § 21, og påstås udvist af Danmark for bestandigt.

Sagen er pt. berammet til at begynde den 1. maj 2020 ved Retten i Roskilde.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Roland Magnusson / iStock). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.