Otte procent har måske kørt spritkørsel

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Zand.News – Problemet er størst blandt de 17-35-årige, hvor 16 procent svarer, at de inden for det seneste år har kørt bil, selvom de måske havde drukket mere end tilladt.

Otte procent af bilisterne har kørt bil, selv om de var i tvivl om, hvorvidt de havde drukket mere alkohol end tilladt.

Blandt de unge bilister er problemet dobbelt så stort, viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Aktuel kampagne og politikontrol skal stoppe julespritbilisterne. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Kun 89 procent siger nej til spørgsmålet om spritkørsel

Spritkørsel er noget, som et markant flertal af danskere tager afstand fra. Men det er desværre ikke alle, der lader bilen stå, når de har fået promiller i blodet.

I forbindelse med den aktuelle julefrokostsæson har Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden spurgt 3.515 bilister, om de inden for det seneste år har kørt bil, selvom de måske har drukket mere end tilladt.

Blandt de adspurgte siger 89 procent nej til spørgsmålet, men otte procent siger ja.

Problemet er størst blandt de 17-35-årige, hvor 16 procent svarer, at de inden for det seneste år har kørt bil, selvom de måske havde drukket mere end tilladt.

Blandt de 36-50-årige er tallet 7 procent, hos de 51-65-årige svarer 4 procent ja til spørgsmålet, og hos bilister over 66 år er der 3 procent, der har kørt bil, selvom de var i tvivl om deres promille.

Én spritbilist kan ødelægge det for mange mennesker

»Er man det mindste i tvivl om sin promille, så skal man lade bilen stå. Det er bekymrende, at så mange kan finde på at køre bil efter at have drukket, når de fleste ved, hvor risikabelt det er,« siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, og fortsætter:

»Der skal bare én spritbilist til for at ødelægge det for mange mennesker. Derfor skal vi have flere til at lade bilen stå, når de har drukket alkohol.«

Set over de sidste ti år er antallet af spritulykker med personskade faldet. Men ulykkerne sker stadig. Sidste år mistede 32 mennesker livet og 183 personer kom alvorligt til skade i ulykker, hvor der var alkohol involveret.

Øverst: Arkivfoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.