Professionelle telefonbedragere er anholdt

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Zand.News – De anholdte er mistænkt for at være en del af et netværk, der har specialiseret sig i telefonbedrageri mod især midaldrende og ældre kvinder.

I dag torsdag har Københavns Politi, Særlig Efterforskning Øst (SEØ) gennemført en koordineret aktion, hvor otte personer er anholdt på syv forskellige adresser i Nordsjælland og København.

Gerningsmændene har især udset sig den ældre befolkning. Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

Foregiver at ringe fra Nets, Betalingsservice eller lignende

De anholdte er mistænkt for at være en del af et netværk, der i løbet af det sidste halve år har specialiseret sig i telefonbedrageri. SEØ har efterforsket sagen intensivt i tæt samarbejde med Landsdækkende Center for IT-relateret Økonomisk Kriminalitet (LCIK).

I denne sag har gerningsmændene især udset sig midaldrende og ældre kvinder og har foregivet at ringe fra Nets, Betalingsservice eller lignende. De har benyttet forskellige dækhistorier til at få de forurettede til at udlevere kontonumre og NemID.

De anholdte fremstilles i grundlovsforhør fredag den 16. august 2019, og der vil blive fremsat begæring om lukkede døre.

Bedrageriet har haft et meget stort omfang. Netværket har ringet til mange personer hver dag og har derved haft et anseeligt økonomisk udbytte.

»Sagen her giver desværre anledning til at advare om, at man under ingen omstændigheder skal udlevere kontonumre eller NemID på baggrund af telefoniske henvendelser. Vi kan dog se, at der er en del, der ikke lader sig snyde, og det er trods alt glædeligt,« siger vicepolitiinspektør i SEØ, Torben Henriksen.

Stresser ved at sige, de vil stoppe uautoriserede hævninger

Gerningsmændene forsøger at skabe en stresset situation ved at tilkendegive, at de hurtigst muligt skal bruge oplysningerne til at stoppe uautoriserede hævninger. Hverken Nets eller bankerne ville nogensinde bruge den fremgangsmåde.

»Vi ser med stor alvor på disse sager, der ofte har uoverskuelige konsekvenser for især ældre mennesker,« siger Torben Henriksen og fortsætter:

»Der er flere eksempler på folk, der har mistet hele deres opsparing, som ellers skulle være det økonomiske fundament i deres alderdom. Til gengæld er der ingen tegn på, at de kriminelle har nogle som helst moralske skrupler i den anledning.«

Alle anmeldelser og indledende efterforskning er samlet

Tidligere har gerningsmændene formentlig kunnet se en fordel i, at politiet har haft udfordringer med at kæde sagerne sammen på tværs af politikredsene.

Med etableringen af Landsdækkende Center for IT-relateret Økonomisk Kriminalitet (LCIK) i slutningen af 2018 er den fordel for de kriminelle imidlertid forsvundet, fordi alle anmeldelser og indledende efterforskning er samlet et sted i politiet.

Dermed kan politiet hurtigt få et præcist overblik over sammenhængende sager og nye metoder.

»Sagen er et godt eksempel på, hvordan vi med vores organisering hurtig kan etablere et overblik og dermed få en formodning om, at der er tale om et netværk. Det betyder, at vi er i stand til at reagere langt mere effektivt i kampen mod it-relateret økonomisk kriminalitet,« siger Trine Møller, centerchef i LCIK og tilføjer:

»Det bedste råd til at undgå at blive udsat for denne her form for kriminalitet er, at du aldrig skal udlevere personlige oplysninger telefonisk eller overføre penge til personer, du ikke har mødt – også selvom du tror, du kender dem.«

Øverst: Genrefoto. (Foto: Highwaystarz Photography / iStock). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.