Regeringen vil forbyde gratis plastikposer

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Zand.News – Forbuddet vil gælde alle typer tynde plastikbæreposer med og uden hank. Samtidig ønsker regeringen at fordoble emballageafgiften.

Regeringen vil have forbruget af plastik ned og genbruget af plastik op. Derfor sendes et lovforslag med krav om betaling for bæreposer og forbud mod tynde plastikbæreposer nu i høring. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet.

Målrettet poser, som typisk ikke bliver genbrugt

Som statsminister Mette Frederiksen (S) varslede sidste weekend er det snart slut med gratis uddeling af bæreposer, uanset hvilket materiale de er lavet af. Samtidig forbydes de tynde og lette plastikbæreposer, som du for eksempel bærer din pizza hjem i. Miljøminister Lea Wermelin (S) sender et lovforslag i høring i dag.

»Danmark skal gå forrest for at løse de store globale klima- og miljøproblemer. Regeringen vil en ny retning, vi vil tage ansvar, og vi vil den grønne omstilling. Plastikforurening og overforbrug er en af de store miljøsyndere,« siger miljøminister Lea Wermelin og fortsætter:

»Derfor tager vi fat på at forbyde gratis bæreposer af plastik og andre materialer. De nye regler vil betyde, at vi som forbrugere spørger os selv, om vi virkelig har brug for en ny bærepose, når vi handler ind, og at vi bliver bedre til at bruge poserne igen og igen.«

Derfor forbydes de tynde plastikbæreposer, som typisk ikke bliver genbrugt. Samtidig vil der fremover blive krævet betaling for alle øvrige typer bæreposer, også de tykkere bæreposer, som du for eksempel får i tøjforretninger.

Alle typer tynde plastikbæreposer med og uden hank

Regeringen har valgt, at der skal indføres en minimumspris for bæreposer. På den måde undgås det, at forbuddet om gratis udlevering kan omgås ved for eksempel kun at kræve få øre i betaling.

Forbuddet vil desuden gælde alle typer tynde plastikbæreposer med og uden hank. Dog vil de tynde plastikposer til for eksempel frugt og grønt stadig være lovlige af hensyn til blandt andet fødevarehygiejne.

»Vi skal rette op på dårlige vaner, og vores brug-og-smid-væk-kultur. Vi skal tænke over vores forbrug, også i dagligdagen. Tempoet i den grønne omstilling skal op, og det her er et vigtigt første skridt mod en grønnere omstilling,« siger Lea Wermelin.

Regeringen ønsker desuden at fordoble emballageafgiften. Dette vil indgå som en del af finanslovsforhandlingerne. Lovforslaget om plastik- og bæreposer sendes i høring frem til den 26. september 2019.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Coco Parisienne / Pixabay). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.