Vil teste, om mundbind beskytter mod COVID-19

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden).

Akademia.Zand.News – Salling Fondene har helt ekstraordinært doneret fem millioner kroner til forskere fra fire hospitaler i Region Hovedstaden. Donationen skal gøre det muligt at undersøge, om mundbind kan beskytte mod smitte med coronavirus.

Salling Fondene har helt ekstraordinært doneret fem millioner kroner til forskere fra fire hospitaler i Region Hovedstaden.

Donationen skal gøre det muligt at undersøge, om mundbind kan beskytte mod smitte med coronavirus. Deltagerne i forskningsstudiet skal findes blandt medarbejdere og kunder i føtex, Bilka og Netto landet over. Det skriver Salling Group i en pressemeddelelse.

Studiet skal bidrage med væsentlig viden om mundbind

I storbyer verden over er mundbind blevet en del af bybilledet under corona-pandemien. Men der mangler stadig viden om, i hvor høj grad mundbind faktisk er med til at beskytte den enkelte mod at blive smittet.

Med en bevilling på fem millioner kroner fra Salling Fondene vil en gruppe forskere fra fire hospitaler i Region Hovedstaden nu systematisk undersøge, om mundbind reducerer risikoen for corona-smitte.

Under den nuværende COVID-19-pandemi med coronavirus anbefaler de danske sundhedsmyndigheder brug af mundbind ved håndtering af smittede i sundhedssektoren, men udenfor sundhedsvæsenet anbefales mundbind ikke.

Ifølge en af forskerne bag projektet, professor, overlæge og dr.med. Henning Bundgaard fra Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet, kan studiet bidrage med væsentlig viden om potentialet i brugen af mundbind.

»Hvis dette studie viser, at et så enkelt og billigt tiltag som brug af mundbind reducerer COVID-19-smitten, vil dette kunne redde liv og spare ressourcer i sundhedsvæsenet. Samtidig vil det potentielt set kunne bidrage væsentligt til at åbne samfundene igen, hvis deltagere i studiet med mundbind er beskyttet. Dette gælder selvfølgelig både i Danmark og andre steder,« siger Henning Bundgaard.

På baggrund af en ansøgning i denne uge har Salling Fondene hastebehandlet forskernes ansøgning torsdag, så forskningsprojektet kan sættes i gang med det samme, forklarer Jens Bjerg Sørensen, formand for Købmand Herman Sallings Fond, den ene af de to fonde bag Salling Group.

»Fra Salling Fondenes side er vi meget opmærksomme på, hvordan vi kan bidrage i den nuværende situation. Dette forskningsprojekt kan tilvejebringe ny viden, der forhåbentlig kan hjælpe til at mindske smitten og åbne vores samfund op igen,« siger Jens Bjerg Sørensen.

Skal afdække effekten af mundbind en gang for alle

Ifølge professor og overlæge Kasper Iversen fra Herlev-Gentofte Hospital er der flere udfordringer ved at bære mundbind, og den yder derfor ikke nødvendigvis fuld beskyttelse mod virus.

Han er tillige med Henning Bundgaard projektleder for studiet sammen med professorerne og overlægerne Christian Torp-Pedersen fra Nordsjællands Hospital, Thomas Benfield fra Hvidovre Hospital og Henrik Ullum fra Rigshospitalet.

»For mange personer kan det være svært at bære mundbind konsekvent hele tiden. I nogle tilfælde er den ikke tilstrækkeligt tæt, og samtidig holder den kun maksimalt i otte timer, før den skal skiftes. Måske er et øget brug af mundbind en del af løsningen, men der er behov for, at vi i et godt videnskabeligt studie afklarer effekten af mundbind en gang for alle,« siger Kasper Iversen.

Medarbejdere og kunder i Salling Group deltager i forsøget

Udover Salling Fondenes finansiering af forskningsstudiet stiller Salling Group sine butikker til rådighed for forskningsprojektet, så deltagere i studiet kan findes blandt medarbejdere og kunder i føtex, Bilka og Netto landet over samt blandt medarbejdere på Salling Groups lagre.

I samarbejde med Salling Groups ledelse vil forskerne spørge medarbejdere i Salling Group, om de ønsker at deltage i projektet.

»Som en af de landsdækkende virksomheder, der fortsat holder åbent, kan vi gøre en forskel. Vores medarbejdere har allerede ydet en kæmpe indsats de seneste uger, og jeg oplever stor intern lyst til, at vi bliver ved med at tage ansvar. Sammen med vores kunder i føtex, Bilka og Netto har vi nu mulighed for at yde et bidrag, der kan gøre en forskel både herhjemme og i udlandet,« siger Per Bank, administrerende direktør i Salling Group.

Forsøgsperioden begynder onsdag den 8. april 2020, og kunder i Bilka, føtex og Netto kan melde sig til forskningsstudiet via dette link.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Salling Group). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.