Ny og gamle grupper i Europa-Parlamentet

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Euro.Zand.News – Flere af Europa-Parlamentets nye og gamle grupper har valgt gruppeformænd.

Europa-Parlamentet har fundet sammen i politiske grupper og har valgt gruppeformænd. Det skriver Europa -Parlamentet, Kontoret i Danmark i sit nyhedsbrev.

Genvalg og nyvalg de største grupper i Europa-Parlamentet

Parlamentets største gruppe, den kristendemokratiske EPP-gruppe, hvor danske Pernille Weiss (K) sidder, har genvalgt tyske Manfred Weber som sin gruppeformand.

Den socialdemokratiske S&D-gruppe har skiftet gruppeformand, og her bliver det den spanske Iratxe García, som skal lede Parlamentets næststørste gruppe, som også tæller de tre danske socialdemokratiske MEP’er.

“Forny Europa” og “Identitet og Demokrati” er nye grupper

Parlamentets liberale ALDE-gruppe har slået sig sammen med den franske Renaissance-liste, som består af blandt andre Macrons En Marche-parti, og kalder sig nu Forny Europa (Renew Europe). Her er rumænske Dacian Cioloș blevet valgt til gruppeformand. Forny Europas danske medlemmer er de tre (og efter Brexit fire) Venstre-MEP’er samt to fra Det Radikale Venstre.

Parlamentets fjerdestørste gruppe, Grønne/EFA, hvor de to indvalgte SF-politikere sidder, har genvalgt Ska Keller og Philippe Lamberts til gruppeformænd.

På højrefløjen er Dansk Folkeparti gået sammen med blandt andre italienske Lega og franske Rassemblement National og har dannet gruppen Identitet og Demokrati. Italienske Marco Zanni bliver gruppens formand.

ECR-gruppen, hvor Dansk Folkeparti tidligere var medlem, har valgt italienske Raffaele Fito og polske Ryszard Legutko til formænd. Gruppen har som medlemmer blandt andre det polske regeringsparti PiS og de britiske konservative.

Venstrefløjsgruppen GUE/NGL, hvor Enhedslistens Nikolaj Villumsen kommer til at sidde, har ikke valgt ny formand endnu. Her er tyske Gabi Zimmer fungerende formand.

Kravet til politiske grupper i Europa-Parlamentet er, at de skal bestå af mindst 25 medlemmer fra mindst en fjerdedel af EU’s medlemslande (altså mindst syv). Formelt tiltræder de nyvalgte MEP’er først, når det nye Parlament mødes til sin første samling i Strasbourg den første uge i juli.

Øverst: Europa-Parlamentet i Strasbourg. (Foto: HP Gruesen / Pixabay). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.