Movia vil fortælle passagerne, hvornår bussen kommer

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Naestved.News – »Det er meget lettere at bruge ventetiden til noget fornuftigt, når man kender den præcise længde af ventetiden. Ja, det er lige før, man synes at tiden går hurtigere,« siger Næstvedborgmesteren.

Det skal være slut med at spejde efter bussen uden at vide, om den kommer til tiden eller sidder fast i trafikken. Næstved Kommune og Movia sætter nu såkaldte “beacons” op på omkring 100 udvalgte stoppesteder som et forsøg.

Når kunderne står ved stoppestedet, får de automatisk besked om, hvornår næste bus går direkte på deres smartphone, præcis som vi kender det på afgangsskærme fra togstationerne. Det skriver Movia i en pressemeddelelse.

Registrerer bevægelsesmønstre ved stoppestedet

De er små, lavet af plastik, og sender og modtager information via bluetooth gennem Rejseplanens app. De hedder beacons og fra starten af september til november tester Movia sammen med Næstved Kommune 100 af dem på 100 udvalgte stoppesteder i Næstved Kommune.

De 100 beacons skal således gøre stoppestedet mere intelligent, så de passagerer, der venter på stoppestedet, får besked om næste afgangstid direkte på mobilen med et enkelt klik.

Beacons kan registrere bevægelsesmønstret hen mod stoppestedet. Går man bare forbi stoppestedet, får man ikke afgangstider på mobilen, men gør man ophold i kortere eller længere tid, og har man rejseplanens app installeret på sin smartphone, så vil beaconen sørge for at sende liveopdaterede afgangstider for de næste busafgange direkte til mobilen.

Det betyder at kunderne får klar direkte besked om deres bus, også hvis den bliver forsinket. Helt ligesom hvis man modtager en nyhed.

»Ja, det er lige før, man synes at tiden går hurtigere«

Ideen med forsøget er at undersøge, om det kan være med til at gøre borgernes adgang til de digitale muligheder for trafikinformation lettere.

»I Næstved vil vi gerne afprøve ny teknologi, som giver borgerne en lettere og mere fleksibel hverdag. Jeg er derfor rigtig glad for samarbejdet med Movia,« borgmestern i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen (S) og fortsætter:

»Det er meget lettere at bruge ventetiden til noget fornuftigt, når man kender den præcise længde af ventetiden. Ja, det er lige før, man synes at tiden går hurtigere. Og det kan forhåbentlig betyde, at det bliver mere attraktivt at tage bussen.«

Forsøget med beacons skal køre fra september til november. Herefter evaluerer Movia forsøget, som kan danne baggrund for en beslutning om, hvorvidt beacons skal udbredes andre steder på Sjælland.

Hvis der er en beacon monteret på stoppestedet, vil det være anført med et klistermærke på stoppestedet. Man kan også læse mere om forsøget på moviatrafik.dk/besked-om-bus hvor man også kan se en oversigt over alle de cirka 100 stoppesteder i Næstved, hvor der er sat beacons op.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Movia). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.