Dansk erhvervsliv er vilde med cannabis

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Zand.News – Virksomhederne står i kø for at få cannabis-varemærker registreret. Patent- og Varemærkestyrelsen har allerede modtaget 54 ansøgninger i år.

Efter medicinsk cannabis er introduceret på det danske marked, har danske virksomheder stået i kø for at få et varemærke registreret.

Patent- og Varemærkestyrelsen kæmper for at ensrette lovgivningen internationalt, så det bliver nemmere for virksomhederne at få et varemærke. Det skriver Styrelsen i en pressemeddelelse.

Varemærkeansøgninger med ordet cannabis stiger kraftig

I takt med at lovgivningen inden for cannabis i flere lande er blevet mere liberal, er antallet af virksomheder, der producerer og sælger varen steget.

I Danmark er antallet af varemærkeansøgninger, der indeholder ordet cannabis, steget kraftig. I 2016 modtog Patent- og Varemærkestyrelsen en enkelt ansøgning, i 2018 steg antallet til 29, og knap halvvejs inde i dette år har styrelsen modtaget 54 ansøgninger.

Læs også: Medicinsk cannabis fører måske til svimmelhed.

»Ud fra vores ansøgninger kan vi aflæse, i hvilken retning erhvervslivet bevæger sig i,« siger Tom Petersen, Regionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen, og fortsætter:

»Når samfundet efterspørger løsninger på klimaudfordringerne, kan vi se innovationen stige i form af nye patenter. Og når samfundet efterspørger et nyt produkt – for eksempel medicinsk cannabis – kan vi se nye virksomheder og produkter springe frem i form af nye varemærker.«

Fra januar 2018 og fire år frem har læger mulighed for at udskrive en ny type cannabisprodukter under forsøgsordning med medicinsk cannabis. Du skal være statsautoriseret, for at få lov til at producere medicinsk cannabis. 33 danske virksomheder har fået udstedt et certifikat.

Cannabis var ikke i det internationale klassificeringssystem

I flere og flere lande lempes lovgivningen for cannabis. Både når det drejer sig om et nydelsesmiddel, som vi ser i Portugal og flere amerikanske stater, men også når cannabis bruges som et medicin- eller helseprodukt.

Netop den skelnen har været genstand for hovedpine hos virksomheder, der ønsker at registrere sit varemærke, fordi cannabis ikke har været en registreret vare i det internationale klassificeringssystem, også kaldet Nice-klassifikationen.

Den kendsgerning har resulteret i, at flere virksomheder har oplevet, at deres ansøgning ikke blev godkendt. Men det ændrer sig nu.

Medicinsk cannabis bliver registreret i Nice-klassifikationen

Fra den 1. januar 2020 er medicinsk cannabis officielt en registreret vare i Nice-klassifikationen.

»Tallene viser, at behovet for at landene får en ensartet sagsbehandling er stigende. Derfor er det også glædeligt, at virksomhederne nu kan stole på, at deres ansøgninger vedrørende medicinsk cannabis bliver behandlet ud fra samme standard. Andre cannabisprodukter vil vi formentlig ligeledes opnå enighed om klassificering af, ved næste års møde,« siger Tom Petersen.

Komitéen besluttede, at medicinsk cannabis skal klassificeres under kategorien, der blandt andet omfatter medicin- og helseprodukter.

»Tidligere har der ikke været en fast procedure for, hvor de enkelte lande skulle registrere denne type produkter, og det har desværre betydet, at flere virksomheder ikke har fået godkendt deres ansøgning,« siger Tom Petersen.

Det internationale klassificeringssystem består af 45 forskellige klasser – 34 klasser med varer og 11 klasser med tjenesteydelser.

Øverst: Genrefoto. (Foto: John Alexandr / iStock). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.