Delta-undervariant nedsætter ikke vaccineeffektiviteten

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden).

Zand.News – Danmark er fremme i forreste linje, når det handler om at undersøge den nye undervariant. Som de første i verden, er det nemlig lykkedes for forskere på SSI at dyrke Delta AY.4.2 i deres sikkerhedslaboratorier.

Forskere fra Statens Serum Institut (SSI) har som de i første i verden lykkedes med at dyrke Delta AY.4.2 i sikkerhedslaboratorier på SSI, så man har kunnet undersøge den nærmere. Det oplyser SSI i en meddelelse.

Følsomheden er lig andre Delta-varianter

Der opstår hele tiden nye varianter af SARS-CoV (COVID-19, red.). Senest har opmærksomheden samlet sig om undervarianten Delta AY.4.2, som blandt andet er stigende i Storbritannien. Her udgør den nu mere end 12 procent af de sekventerede prøver.

Danmark er fremme i forreste linje, når det handler om at undersøge den nye undervariant. Som de første i verden, er det nemlig lykkedes for forskere på SSI at dyrke Delta AY.4.2 i deres sikkerhedslaboratorier.

Her har man testet AY.4.2 ved at udsætte det for antistofserum fra 14 personer, der er vaccineret med covid-19-vaccinen fra Pfizer/Biontech.

Hvis man sammenligner resultaterne med resultater fra andre SARS-CoV-varianter viser det sig, at AY.4.2 har en let nedsat følsomhed over for neutraliserende vaccineantistoffer i forhold til den oprindelige Wuhan-lignende virus, der er i vaccinerne.

»Men Delta AY.4.2 har ikke nedsat følsomhed i forhold til de andre Delta-varianter. Og dermed heller ikke en nedsat vaccineeffektivitet. Derfor er det formentlig ikke en ændret antistoffølsomhed, der ligger bag det øgede antal Delta AY.4.2-tilfælde, der er set i nogle områder og lande,« siger overlæge Anders Fomsgaard.

Delta AY.4.2 i Danmark og Europa

Den nye undervariant findes i flere lande i Europa. Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) mener dog ikke, at det er nødvendigt at klassificere den som Variant Of Interest (VOI), da man ikke ser en generel stigende tendens i EØS-landene.

I Danmark blev det første tilfælde af Delta AY.4.2 påvist den 4. august 2021. I september var forekomsten steget til over 2 procent af de sekventerede prøver. Den faldt dog til under 1 procent i en lang periode. Den seneste uge (uge 43) er forekomsten af Delta AY.4.2 dog steget til 2 procent igen.

»Foreløbig mener vi ikke, der er grund til bekymring ud fra de foreliggende data. Men vi følger selvfølgelig situationen nøje,« siger Anders Fomsgaard.

SSI’s forskningsresultater er allerede blevet publiceret på online-tidsskriftet RivxMed, inden de er blevet fagfælle-bedømt.

Fakta om Delta-varianten AY.4.2:

  • Delta AY.4.2 er en ny undervariant blandt over 100 SARS-CoV-2 andre Delta-varianter.
  • Delta AY.4.2 er kendetegnet ved mutationerne A222V og Y145H i spikeproteinet.
  • Foreløbige epidemiologiske studier fra Storbritannien peger på, at Delta AY.4.2 er lidt mere smitsom end andre Delta-varianter, men dette er ikke endeligt afgjort.
  • Der er ikke noget, der tyder på, at Delta AY.4.2 giver et mere alvorligt sygdomsforløb eller en øget dødelighed end andre Delta-varianter.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Geralt / Pixabay). PM/roke.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.