Ny kodning skal gøre internettet ti gange så effektivt

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Zand.News – I de nuværende systemer sendes datapakkerne fra A til B ad samme rute, men ruten ændres, hvis der opstår flaskehalse eller forstyrrelser. Det kan føre til, at datapakker ikke når frem, og så skal de sendes igen.

Med en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond vil forskere i projektet TunesCode bruge en ny form for netværkskodning til at sende data på en smartere måde, så selv meget store filer kan sendes fuldstændig uproblematisk.

Det skriver Danmarks Frie Forskningsfond i en pressemeddelelse.

Aktuelt kommer data frem hulter til bulter

Forestil dig, at du er til landskamp og vil sende en livestream af Christian Eriksens seneste finte fra din mobiltelefon.

Hvis der er flere modtagere, cirka 20 eller derover, kræver det en seriøs server og høj båndbredde, hvilket ikke kan klares med almindeligt webhotel. Videoen vil i mange tilfælde hakke eller stoppe helt.

Det sker, fordi informationen, som du skal streame, skal oversættes fra et format, altså dit videokamera, til modtageren, som måske er en mobiltelefon, og i processen er der data, som kan gå tabt.

For at oversætte formaterne skal man bruge en encoder (A), der deler informationen op i datapakker og sender dem til en decoder (B), som samler data i det rigtige format.

I de systemer der bruges i dag, sendes datapakkerne fra A til B ad samme rute, men det er muligt at ændre ruten, hvis der opstår flaskehalse eller forstyrrelser. Den proces er indimellem årsag til problemer.

Det kan være, at en af datapakkerne ikke når frem, og så må B sende signal tilbage til A om at sende datapakken igen.

Det betyder også, at der skal sendes hundrede informationsstrømme fra A med forskellige endemål, hvis hundrede enheder skal modtage signalerne. Det er ineffektivt.

Data skal pakkes som matematiske enheder

Nu har forskere i projektet TunesCode vist, at datatransporten kan gøres både bedre, hurtigere og mere energieffektiv.

»Vi var i stand til at skabe et mere fleksibelt system, så modtageren ikke er afhængig af, at bestemte datapakker kommer frem, men kan fange mange forskellige datapakker simultant og stykke dem sammen,« forklarer elektroingeniør og lektor Daniel Lucani, leder af projektet TunesCode.

I stedet for at sende fra punkt til punkt og på den måde sende hundrede datastrømme til hundrede forskellige mobiltelefoner, vil decoderen i det nye system pakke data som matematiske enheder, hvilket er en helt ny og anderledes metode.

Nuværende metode. (Illustration: Danmarks Frie Forskningsfond).

Ligesom både 2 + 5 og 1 + 6 er lig med 7, kan den modtagende encoder selv parre datapakker med forskellige værdier og regne sig frem til den rigtige ligning. På den måde kan data parres og samles som en mosaik.

Således kan man nøjes med at sende en fil via én datastrøm, og de computere/mobiler, der vil hente den, kan gøre det simultant flere forskellige steder i datastrømmen, i stedet for at modtage dem én ad gangen. Det øger hastigheden.

Ny og mere fleksibel metode. (Illustration: Danmarks Frie Forskningsfond).

»Vi har vist, at vi med vores teknologi til netværkskodning kan sende og modtage ti gange hurtigere, og samtidig bruge 10 – 20 gange mindre energi,« fortæller Daniel Lucani.

Forskningen i de nye metoder har allerede ført til spin-off virksomheder, der arbejder på at overføre den bagvedliggende grundforskning i netværkskodning til et kommercielt produkt.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Danmarks Frie Forskningsfond). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.