Flere cyklister erstatter bilen med elcyklen

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Zand.News – »Uanset om terrænet er bakket, om det blæser eller man selv har fysiske begrænsninger, så kan man nemt komme omkring. Det gør, at rigtig mange oplever en øget livskvalitet forbundet med elcyklen.«

Hjulene på bilen drejer sjældnere rundt, når man køber en elcykel. Knap halvdelen af el-cyklisterne oplyser, at de bruger deres eldrevne cykel i stedet for bilen. Det skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Elcyklen er mere effektiv til transport i hverdagen

Når de danske cyklister investerer i en elcykel, betyder det ofte, at de bruger bilen mindre.

I en helt ny spørgeundersøgelse, som KANTAR har lavet for Vejdirektoratet, svarer knap halvdelen af deltagerne, at deres elcykel har erstattet ture med bilen, og at de har fået en mere effektiv hverdag, fordi det er muligt at transportere sig fra dør til dør uden at tænke på trafik, myldretid og parkeringsmuligheder.

Lige så mange, nemlig 47 procent, svarer, at elcyklen også har erstattet ture på den almindelige cykel, men at de får mere motion med elcyklen, fordi de cykler flere og længere ture end ellers.

»Det er rigtig godt, at elcyklen formår at trække så mange trafikanter ud af bilen og over på cykelstierne. Ikke alene får man mere motion på en elcykel, men det er også en langt mere klimavenlig løsning,« siger transportminister Benny Engelbrecht (S) og fortsætter:

»På den måde viser undersøgelsen, at elcykler er en del af nøglen til at mindske CO2-udledningen fra biltrafikken, og at de kan spille en vigtig rolle i forhold til at fremme en grøn omstilling af transportsektoren.«

El-cyklisterne oplever en form for frihed ved elcyklen

Størstedelen af el-cyklisterne oplyser, at det afgørende ved elcyklen er, at den giver dem frihed.

»Det er tydeligt, at elcyklen giver større fleksibilitet og gør hverdagen nemmere,« siger Marianne Foldberg Steffensen, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet, og fortsætter:

»Uanset om terrænet er bakket, om det blæser eller man selv har fysiske begrænsninger, så kan man nemt komme omkring. Det gør, at rigtig mange oplever en øget livskvalitet forbundet med elcyklen.«

I alt har otte procent af danskerne en elcykel, og 10 procent overvejer at købe én.

Undersøgelsen viser også, at elcyklen opleves som et transportmiddel, der i mange situationer helt eller delvist kan erstatte en bil.

Direktøren i Cyklistforbundet, Klaus Bondam, peger på, at der er brug for mere letgængelig hjælp til de forbrugere, der overvejer en elcykel, så erfaringerne med de mange fordele ved en elcykel bliver spredt mest muligt.

Sikkerheden er en udfordring for ældre og fysisk svækkede

På trods af de mange fordele ved elcyklen, kan der være en øget risiko forbundet med den eldrevne cykel for nogle trafikanterne. Det gælder særligt ældre eller fysisk svækkede. En undersøgelse fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker viste for nylig, at de fleste involverede i ulykker med el-cyklister var ældre eller fysisk svækkede.

Det er derfor vigtigt, at man sikrer sig, at man kan køre sikkert på en elcykel. Hvis en almindelig cykel giver problemer for eksempel med balancen, kan en elcykel forværre problemet.

Følg derfor Havarikommissionen for Vejtrafikulykkers råd:

  • Lær elcyklen at kende, inden du kører ud i trafikken, og hav begge hænder på styret.
  • Brug hjelm og vælg tøj i pangfarver.
  • Hvis du er ældre eller fysisk svækket, så start cyklen på laveste assistniveau, stands helt op før et venstresving, afpas farten og placer bagage lavt på cyklen.
  • Køb elcyklen et sted, hvor du kan få rådgivning og vælg en elcykel, der sætter roligt i gang, hvor motorens kraft følger cyklistens tråd (centermotor), og som har lav indstigning, lav vægt og er stabil.

Antallet af elcykler på de danske veje lader til at stige. Men da elcykler ikke skal registreres i motorregisteret på samme måde som motorcykler, biler og knallerter, ved man reelt ikke, hvor mange elcykler der findes, og hvem der kører på dem. Vejdirektoratet har derfor undersøgt netop det for at kunne bidrage til en kvalificeret debat om elcyklen som transportmiddel.

Øverst: Grafik. (Grafik: Vejdirektoratet). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.