Forsvarets strategiske reserve er fuldt operativ

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden).

Zand.News ─ Det er en vigtig milepæl, at Forsvaret har opbygget en fuldt operativ reserve, der kan støtte politiet, hvis Danmark skulle blive ramt af en ulykke eller terrorangreb, siger forsvarsministeren.

Hovedstyrken i Forsvarets strategiske reserve gik i beredskab natten til lørdag. Dermed er hele styrken på cirka 400 soldater fuldt operativ og klar til at støtte politiet. Det skriver Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse.

Den strategiske reserve består af omkring 400 soldater

Natten til lørdag den 1. februar 2020 gik hovedstyrken i Forsvarets strategiske reserve i fuldt beredskab. Den strategiske reserve skal kunne støtte politiet ved større uvarslede hændelser.

Hovedstyrken består af cirka 300 erfarne og professionelle soldater. Styrken er sammensat af en eskadron fra Gardehusarregimentet på Bornholm og et kompagni fra Ingeniørregimentet i Skive.

Hovedstyrken supplerer de 90 soldater, som Den Kongelige Livgarde har haft på beredskab siden den 1. december 2019. Dermed er den strategiske reserve fuldt operativ med samlet cirka 400 soldater.

»Det er en kerneopgave for Forsvaret at holde Danmark trygt og sikkert. Det samme er det for politiet,« siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) og fortsætter:

»Derfor et det en vigtig milepæl, at Forsvaret nu har opbygget en fuldt operativ reserve, der kan støtte politiet, hvis Danmark skulle blive ramt af en ulykke eller terrorangreb. Jeg håber selvsagt ikke, der bliver brug for reserven, men det skaber tryghed, at den er klar, hvis ulykken skulle være ude.«

Kan understøtte og aflaste politiet i pressede situationer

Den strategiske reserve har baggrund i Forsvarsforliget 2018-2023. Styrken imødekommer politiets behov for en reserve fra Forsvaret, som ved uvarslede hændelser kan understøtte og aflaste politiet i tilfælde, hvor politiets ressourcer er pressede – eller hvor politiets ressourcer hurtigt vil slippe op.

De to enheder i hovedstyrken er på syv dages beredskab. En deling på op til cirka 35 soldater er dog på 12 timers beredskab. Vagtholdet fra den Kongelige Livgarde skal kunne stille med kort varsel – to eller 12 timer. Den strategiske reserve skal kunne indsættes i op til syv dage.

Indsættelsen af soldaterne i den strategiske reserve sker altid under ledelse af politiet.

Øverst: Arkivfoto. (Foto: Emma Kirketerp / Forsvarskommandoen). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.