Fremtidens vinter med regn og lunt vejr

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden).

Zand.News – »Hvis udledningen af drivhusgasser fortsætter, så viser klimamodellerne tydeligt, at vi går varmere vintre i møde i fremtiden. Vintrene vil byde på mere nedbør, men mindre sne, og de højere temperaturer vil mindske sandsynligheden for frost både dag og nat,« siger DMI.

Den første halvdel af kalendervinteren er næsten passeret, og det er tid til at gøre status på, hvordan vinteren har artet sig indtil nu.

Ser vi alene på temperaturen, behøver man ikke den store lommeregner for at kende udfaldet: Det har været en mild vinter indtil nu.

Klimatolog Mikael Scharling og klimaforsker Rasmus Anker Pedersen har et bud på, om vi skal forvente os mere af denne slags vintervejr i fremtiden. Det skriver Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) i en pressemeddelelse.

Vinteren vil falde i den milde og våde kategori

I starten af november forudså DMI’s langtidsmeteorologer, at vinteren ville falde i den milde og våde kategori.

Den første halvdel af vinteren er i Danmark stort set altid den mildeste, og dermed har langtidsmeteorologernes forudsigelse måske ikke været så svær at opfylde til en start.

Men har det været exceptionelt mildt de sidste 6 uger, eller læner vi os op ad normalen?

DMI’s klimatolog Mikael Scharling har opgjort den første halvdel af vinteren og holder den op mod samme perioder førhen.

»Hvis man sammenligner den første halvdel af vinteren med samme periode for de fire normalperioder tilbage, fra da vi startede med at måle temperaturen i Danmark, ligger vinteren i år markant over det, vi tidligere har oplevet,« fortæller Mikael Scharling og fortsætter:

»Kigger vi derimod på de enkelte vintre siden 2005/2006, så ligger vinteren i år faktisk også i den lune ende temperaturmæssigt. Dog var både 2013/14 med 5,2 °C og specielt 2006/07 med 7,0 °C varmere.«

Fremtidens vinter får en højere temperaturen

Et kig i DMI’s Klimaatlas afslører, at gennemsnitstemperaturen for den danske vinter forventes at blive højere i fremtidens klima.

En højere gennemsnitstemperatur betyder alt andet lige færre frostdøgn og færre dage med snedække samt færre døgn med nattefrost.

Ifølge klimaforsker Rasmus Anker Pedersen kan de forgangne ugers vejr godt give et hint om, hvordan den danske vinter kan se ud i fremtiden.

»Hvis udledningen af drivhusgasser fortsætter, så viser klimamodellerne tydeligt, at vi går varmere vintre i møde i fremtiden. Vintrene vil byde på mere nedbør, men mindre sne, og de højere temperaturer vil mindske sandsynligheden for frost både dag og nat,« siger Rasmus Anker Pedersen.

Vinteren 2019/2020 fortsætter i det milde spor

Ifølge langtidsmeteorolog Steen Hermansen fortsætter den milde vinter – i hvert fald i store træk, og jokeren skal måske findes udenfor kalendervinteren, idet foråret godt kan spille os et puds og starte meget koldt.

»Ser vi på, hvordan januar og februar forventes at ende i gennemsnit for hele landet, ender begge måneder formentlig med at blive noget varmere og vådere end normalt,« forklarer Steen Hermansen og fortsætter:

»Det er dog vigtigt at nævne, at vejret har det med at variere, og sidste halvdel af vinteren altid er den koldeste del af årstiden. Så gennemsnittet for de næste ugers vejr vil højst sandsynligt gemme på et par korte indslag af vintervejr, og så må vi ikke glemme, at marts også kan byde på reelt vintervejr. Om vinteren slår et svirp med halen i marts, kan vi ikke sige noget om nu.«

Øverst: Pressefoto. (Foto: DMI). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.