Kampagne skal få bilister til at tænde baglygterne

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Zand.News – 63 procent af bilisterne i Region Sjælland har oplevet andre bilister, som ikke havde tændt baglygterne, mens det var mørkt eller tåget.

Slukkede baglygter kan skabe farlige situationer i trafikken og irriterer andre bilister. En ny kampagne skal få bilister til at tænde lyset bag på bilen, når det er lygtetændingstid. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Til fare for bilisten og for de mange trafikanter

Når man bevæger sig ud i trafikken, kan man risikere at møde biler, som kører rundt uden lys i baglygterne, når det for eksempel er mørkt eller tåget.

Seks ud af ti danskere siger, at det har de oplevet. Og heraf siger 13 procent, at de har været involveret i en kritisk situation og for eksempel måtte bremse hårdt op eller undvige, da en anden bil ikke havde lys i baglygterne. Det viser en undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik i 2019.

63 procent af de adspurgte bilister i Region Sjælland har oplevet andre bilister inden for de seneste tre måneder, som ikke havde tændt baglygterne, mens det var mørkt eller tåget.

Det vil transportministeren, Færdselsstyrelsen og Rådet for Sikker Trafik nu gøre noget ved med en ny kampagne.

»Det er afgørende, at vi kan færdes sikkert i trafikken. Derfor ser jeg også med stor alvor på, at så mange bilister ikke har lys i baglygterne. Det er til fare for bilisten og ikke mindst for de mange trafikanter, som bliver mødt med det i trafikken,« siger transportminister Benny Engelbrecht (S) og fortsætter:

»Det er derfor meget positivt, at Rådet for Sikker Trafik nu gør en ekstra indsats for at sætte fokus på problemet, og jeg håber, at alle bilister vil tjekke deres lys, inden vintermørket for alvor rammer os.«

Ikke alle biler har automatisk lygtetænding bagpå

Reglerne for typegodkendelse af biler er løbende blevet ændret. Da kravet om automatisk lygtetænding er af nyere dato, er ikke alle biler udstyret med baglygter, der tænder automatisk.

Der skal være lys foran på bilen hele døgnet. Baglygterne skal være tændt fra solnedgang til solopgang samt om dagen, når der er nedsat sigtbarhed, når det for eksempel regner, sner eller er tåget.

Nogle bilister kan derfor uforvarende komme til at køre rundt uden lys bagpå, fordi de glemmer eller ikke ved, at de skal tænde baglygterne på netop den bil, som de kører i.

»Det er vigtigt, at man sætter sig ind i, om baglygterne tænder automatisk på bilen, eller om man selv skal tænde dem manuelt. Hvis du vil være helt sikker på, at der er lys i baglygterne, så tænd for nærlyset,« siger Mogens Kjærgaard Møller, der er administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Hvis man ejer en bil, som ikke automatisk tænder baglygterne, kan man undersøge, om et værksted kan indstille bilen sådan, at baglygterne tænder, når man starter motoren. Det er dog ikke alle biler, der kan ændres, så man bliver nødt til at forhøre sig på et værksted, om det teknisk kan lade sig gøre.

Øverst: Arkivfoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.