Mister du dit TV-signal den 31. marts?

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden).

Zand.News – Kulturministeriet vurderer, at op mod 150.000 danskere risikerer at blive ramt af signalændringen og dermed få sort skærm på fjernsynet i hjemmet. Dertil kommer danskere med gammelt udstyr i sommerhuset, campingvognen eller båden.

Danskerne får bedre mobilt bredbånd til april. Det er resultatet af en bred politisk aftale.

Det betyder samtidig, at op mod 150.000 danskere med ældre tv-modeller kan risikere at miste deres TV-signal. Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

700 MHz-frekvensbåndet skal bruges til bredbånd

I dag bliver 700 MHz-frekvensbåndet brugt til at udsende antenne-TV, som man modtages via en stueantenne eller en udendørsantenne, men fra april 2020 skal frekvensbåndet bruges til at forbedre det mobile bredbånd og bredbåndsdækningen i hele landet.

Derfor er man nødsaget til at opgradere udsendelsesteknologien til en ny signaltype, så alt antenne-TV bliver udsendt via nye signaler kaldet DVB-T2.

Her bliver ældre fjernsyn – typisk fra før 2012 – ramt. Disse typer fjernsyn kan som regel ikke vise det nye DVB-T2-signal.

Sort signal-kampagne skal oplyse om signalændringen

Kulturministeriet vurderer, at op mod 150.000 danskere kan risikere at blive ramt af signalændringen og dermed få sort skærm på fjernsynet i hjemmet, hvis de ikke tager deres forbehold.

Dertil vil danskere, der ser TV med gammelt udstyr i sommerhuset, campingvognen og lignende, også blive berørt.

Omlægningen af signalet sker på baggrund af en bred politisk aftale om en vækstplan for digitalisering i Danmark, der blev indgået i februar 2015 af den daværende regering (Socialdemokraterne og Radikale Venstre) og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

Oplysningskampagnen “Sort signal” skal oplyse danskerne om signalændringen og hjælpe dem med at sikre, at de har det rette fjernsyn eller modtagerboks, og dermed gøre lukningen af antennesignalerne så gnidningsfri som mulig.

Hvis man allerede ser TV via kabel, satellit, bredbånd eller en boks fra sin TV-udbyder, behøver man ikke at gøre noget.

Fakta – sådan ser du, om du bliver ramt:

  • Find kanal 88 på dit fjernsyn. Hvis du kan se teksten “Det virker!” på kanal 88, er der ikke grund til at gøre yderligere.
  • Hvis du slet ikke kan finde kanalplads 88, så foretag en kanalsøgning, og prøv igen.
  • Hvis du finder kanal 88 og ikke kan se teksten, kan du ikke modtage det nye TV-signal. Du kan anskaffe et fjernsyn eller en “tv-boks”, der kan modtage de nye signaler (kaldet DVB-T2).

Få yderligere information og rådgivning på telefon 41 39 39 41 på hverdage mellem kl. 12 og 15 og på kulturministeriets kampagnehjemmeside sortsignal.dk.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Chonticha Wat / iStock). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.