Ræk ud: Den psykiske vold smadrer alt for mange liv

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Zand.News – Inde bag lukkede døre og pæne facader bliver især unge kvinder udsat for gentagne krænkelser. »Vi siger RÆK UD, fordi ingen kan bekæmpe psykisk vold alene,« siger Det Kriminalpræventive Råd.

Angst, depression og PTSD. Psykisk vold i parforhold har store konsekvenser for de ramte. Derfor blev psykisk vold i foråret gjort strafbart. Men kriminalisering er langtfra nok.

Der skal sættes ind, før volden eskalerer. Det skriver Kriminalpræventive Råd.

Truer, ydmyger, nedgør, overvåger og isolerer

Vi ser det ikke, og det er ikke rigtig noget, som vi taler om. Men inde bag lukkede døre og pæne facader bliver især unge kvinder udsat for gentagne krænkelser. Deres kærester truer, ydmyger, nedgør, overvåger og isolerer dem systematisk og kontrollerer deres liv.

»Psykisk vold kan være fuldt ud lige så skadeligt som fysisk vold,« siger Christina Hviid, forebyggelseschef i Det Kriminalpræventive Råd, og fortsætter:

»Psykisk vold i parforhold smadrer mange liv og kan sætte dybere mentale spor end kvælertag og knytnæveslag. Den usynlige vold skal frem i lyset, så de ramte tør række ud, og vi andre kan gribe ind.«

Næsten alle havde været udsat for psykisk vold

97 procent af adspurgte kvinder, som boede på et krisecenter i 2017 svarede, at de havde været udsat for psykisk vold.

Og på organisationen Lev Uden Volds landsdækkende rådgivningstelefon for voldsudsatte handlede 981 ud af 1.212 henvendelser i første halvår af 2019 om psykisk vold.

»Vi skal gribe ind, inden volden eskalerer, og kvinderne havner på krisecenter. Psykisk vold er nu blevet strafbart, men hvis vi for alvor skal lykkes med at forebygge det, skal vi oplyse om, hvad psykisk vold er, så flere kender faresignalerne og konsekvenserne ved vold – og ikke mindst, hvordan man griber ind på en god måde,” siger Christina Hviid.

Unge kvinder mellem 16 og 29 år er i størst fare

Med kampagnen RÆK UD vil Det Kriminalpræventive Råd især nå ud blandt de unge. Unge kvinder mellem 16 og 29 år er den gruppe, som er i størst fare for at blive udsat for psykisk vold, og for dem kan viden om psykisk vold blive forskellen på liv og død.

Læs mere på: www.rækud.dk.

Både de udsatte og netværket omkring skal vide, at det er uacceptabelt, hvis en kæreste for eksempel konstant tjekker sin partners mobil; kræver at vide, hvor hun er; vil bestemme, hvad hun har på; eller bliver truende, når de er uenige.

»Vi siger RÆK UD, fordi ingen kan bekæmpe psykisk vold alene. Vi skal være klar til at række ud og spørge ind, hvis nogen, vi kender, bliver udsat for psykisk vold. Ligesom vi skal lytte og hjælpe, hvis nogen selv rækker ud til os,« siger Christina Hviid.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Comfreak / Pixabay). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.