Vejvinteren er officielt begyndt

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden).

Zand.News – Natten til fredag begyndte vinteren officielt i Danmark, da en af Vejdirektoratets saltbiler blev sendt til Svingbroen over Næstved Kanal. (Arkivfoto).

Natten til fredag kl. 02.18 begyndte vinteren officielt i Danmark. Her blev en af Vejdirektoratets saltbiler nemlig sendt på vejene for første gang denne vinter, og ligesom sidste år blev det Svingbroen over Næstved Kanal, der fik den første dosis salt. Det skriver Vejdirektoratet i en meddelelse.

Det første udkald sidste år var den 6. oktober

I år var det kun en enkelt saltbil, der blev sendt i aktion og det en anelse senere end sidste år, hvor saltbilerne blev kaldt i tjeneste den 6. oktober. Klokkeslættet var pudsigt nok det samme – kl. 02.18. Udkaldet skete, fordi temperaturerne faldt til under frysepunktet, hvilket giver risiko for glatte veje.

Selve indsatsen med både saltbiler og sneplove styres af Vejdirektoratets Vintertjeneste, der har sæde i Vejdirektoratets vintervagtcentral i Aalborg. Centralen er bemandet med uddannede vintervagter, som hele vinteren overvåger vej- og vejrsituationen og bekæmper glatføre på statsvejene.

På en normal vinter har Vejdirektoratet udkald til saltning gennemsnitligt 107 gange, og der bliver brugt 58.700 tons salt. Vejdirektoratet har cirka 250 saltspredere og cirka 600 sneplove. Udkald til saltning betyder det antal udkald, der har været på Vejdirektoratets ruter landet over. Et udkald svarer til, at der har været kaldt ud på samtlige ruter én gang.

Hvis vintervagten vurderer, at glatføre er opstået – eller vil opstå – sørger vintervagten for, at der bliver saltet og ryddet sne. Vinterens vejrlig fordrer dog også øget agtpågivenhed fra trafikanterne, ikke mindst hvis man skal ud at køre i de tidlige morgentimer.

Du kan følge Vejdirektoratets saltning af veje og se, hvor saltspredere og sneplove er i gang – og hvor de har været – på www.vintertrafik.dk. Du kan også se de lokale og generelle vintermeldinger her, blandt andet vej- og lufttemperaturer, ligesom siden giver adgang til cirka 400 kameraer.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Pexels / Pixabay). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.