Virksomheder skal registrere deres kameraer hos politiet

(Last Updated On: 23. feb. 21, 10:03)
(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden).

Læsetid: 5 min.

Zand.News – Politiets Kameraregister har oplysninger om mere end 19.000 kameraer. Nu skal alle virksomheder registrere kameraer, som overvåger almindelig færdsel.

Politiets Kameraregister har været i luften i over to år. Registeret, som aktuelt indeholder mere end 19.000 kameraregistreringer over hele landet, har vist sig at være et nyttigt redskab i politiets efterforskningsarbejde.

Nu bliver det snart obligatorisk for virksomheder, offentlige myndigheder samt private aktører med særlig tilladelse, at registrere deres kameraer. Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Obligatorisk at registrere offentlig kameraovervågning

Billeder fra tv-overvågning kan have afgørende betydning for politiets mulighed for hurtigt og effektivt at identificere og pågribe en gerningsmand. Derfor er det fra politisk hold besluttet, at Politiets Kameraregister skal styrkes.

Det betyder rent praktisk, at det fra den 15. marts 2021, bliver obligatorisk for både virksomheder og offentlige myndigheder at registrere de kameraer, der overvåger gade, vej, plads eller lignende område, der benyttes til almindelig færdsel.

  • Tv-overvågning opsat inden den 15. marts 2021 skal være registreret senest den 29. marts 2021.
  • Tv-overvågning opsat efter den 15. marts 2021 skal være registreret senest 14 dage efter opsætning.

Vigtig del af opklaringen ved tyveri, røveri og vold

Sagen med bombesprængningen ved Skattestyrelsen i 2019 er et godt eksempel på, hvorfor man nu har valgt at udvide kameraregistret.

Her var det nemlig primært videooptagelser fra kameraer rundt omkring i byen, som gjorde det muligt at identificere gerningsmændene, og følge deres færden til og fra gerningsstedet.

Ifølge Henrik Sønderby, som er leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), er der god politifaglig ræson i at få registreret så mange kameraer som muligt.

»Der er virkelig mange eksempler på, at kameraoptagelser har været helt centrale for politiets opklaringsarbejde. Nogle af de mest profilerede eksempler er selvfølgelig skyderiet ved Krudttønden eller sprængningen ved Skattestyrelsen i København sidste år, men det er langt fra kun i de store sager, at det er et nyttigt redskab,« fortæller Henrik Sønderby og fortsætter:

»I en lang række af mindre profilerede sager som for eksempel tyveri, røveri eller voldssager gør kameraoptagelser en stor forskel i efterforskningen. Så det er et redskab, politiet kan bruge i mange situationer og i mange typer sager.«

Politiet får ikke automatisk adgang til tv-overvågningen

»Jo flere kameraer, vi har registreret i systemet, jo hurtigere og mere effektivt kan vi bruge det i efterforskningen,« siger han og uddyber:
»Det er vigtigt at slå fast, at politiet ikke får direkte adgang til tv-overvågningen, fordi man registrerer sit kamera. Der er simpelthen tale om, at vi får et overblik over hvor i landet, der hænger overvågningskameraer, og hvem vi skal kontakte for at få udleveret optagelser, så vi hurtigt kan sikre sporene, hvis der er sket en forbrydelse i området.«

»Registret sparer os kort sagt tiden ved at skulle afsøge området først for at finde ud af, om der hænger kameraer eller ej. Hvert minut kan tælle i en efterforskning, så det kan være vigtige minutter og timer, vi sparer, ved at have de oplysninger samlet i ét register.«

Nem registrering af sine kameraer med ganske få klik

Registreringen af kameraer foregår på www.politi.dk, hvor man med ganske få klik og ved brug af NemID registrerer, hvor der er opsat kameraer.

»Vi har forsøgt at gøre det så enkelt som muligt at foretage kameraregistreringen. Har man flere kameraer på samme adresse, behøver man for eksempel ikke at registrere hvert enkelt kamera. Men man skal som minimum foretage én registrering pr. adresse, hvor der findes overvågning,« fortæller Henrik Sønderby.

Henrik Sønderby tilføjer, at loven ikke gælder privatpersoner, som for eksempel har opsat kameraer i deres indkørsel.

»Loven gælder for virksomheder, offentlige myndigheder og private aktører, herunder foreninger som for eksempel boligforeninger eller trossamfund, som har fået særlige tilladelser til at hænge kameraer op af hensyn til kriminalitetsbekæmpelse eller af sikkerhedsmæssige årsager. Vi vil fortsat meget gerne have at private borgere også registrerer deres kameraer, men det er altså ikke obligatorisk. Men jo flere kameraer vi har kendskab til, jo bedre kan vi gøre vores arbejde.«

Læs mere på politi.dk/kamera, om hvem der skal registrere, og hvordan man gør.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Elastic Compute Farm / Pixabay). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.