Brystkræftscreeningen i Region Sjælland ligger i top

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Zand.News – »Jeg glæder mig over, at vi leverer en kvalitet på så højt niveau til borgerne. Ikke nok med, at personalet er gode til at finde kræftknuderne, de finder dem også på et meget tidligt stadie. Det har stor betydning for patienten, for det mindsker dødeligheden og risikoen for spredning, når det opdages tidligt,« siger regionsrådsformanden.

Region Sjælland er blandt de bedste til at screene for brystkræft, viser resultaterne af den seneste nationale screeningsrunde for brystkræft. Det skriver Region Sjælland i sit nyhedsbrev.

Danmarks bedste til at finde brystkræft på et tidligt stadie

Lægerne på Ringsted Sygehus er Danmarks bedste til at finde brystkræft på et tidligt stadie, hvor kræftknuden måler under 10 millimeter, målt i procent.

Det viser resultaterne af den seneste nationale screeningsrunde for brystkræft i de fem regioner. Sygehuset er også bedst til at opdage kræftknuderne, inden kræften spreder sig til lymfekirtlerne, hvor fra kræften risikerer at sprede sig til andre dele af kroppen.

»Jeg glæder mig over, at vi leverer en kvalitet på så højt niveau til borgerne. Ikke nok med, at personalet er gode til at finde kræftknuderne, de finder dem også på et meget tidligt stadie. Det har stor betydning for patienten, for det mindsker dødeligheden og risikoen for spredning, når det opdages tidligt,« siger Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland, og fortsætter:

»Vi har i regionsrådet et stort fokus på kræftområdet, så det er meget tilfredsstillende at se resultaterne for screening af brystkræft. Samtidig har vi forbedret os markant i målopfyldelsen på pakkeforløb for brystkræft, hvor vi er gået fra 21 procent i 3. kvartal sidste år til 76 procent i 3. kvartal i 2019.«

Regionen tilbyder screeninger til kvinderne i nærområdet

Brystkræftscreening tilbydes til alle kvinder mellem 50 og 69 år. I den seneste screeningsrunde blev 90.698 kvinder undersøgt i Region Sjælland. Heraf fik 671 konstateret brystkræft, hvilket svarer til 0,74 procent. På landsplan havde 0,62 procent kræft.

Screeningsundersøgelser foretages på Ringsted Sygehus og i mammografibusserne. Region Sjællands samlede mammaradiologiske funktion overgår organisatorisk fra Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse til Sjællands Universitetshospital til april. Samtidig flyttes Brystkirurgisk Afdeling fra Ringsted Sygehus til Roskilde.

Region Sjælland ligger over den aftalte nationale standard men lidt under landsgennemsnittet for andelen af kvinder, der gør brug af muligheden for screening for brystkræft.

81 procent tog imod tilbuddet, mens gennemsnittet for hele landet ligger på 83,2 procent. Regionsrådet besluttede derfor sidste år at fokusere på nærheden i screeningerne ved at investere 4 millioner kroner i at kunne køre ud lokalt og foretage mammografiscreeningerne.

Øverst: Ringsted Sygehus. (Foto: Region Sjælland). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.