MRSA-bakterie på afdeling for tidligt fødte børn

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Zand.News – Universitetshospitalet i Roskilde har kontaktet samtlige familier, der har haft et spædbarn indlagt på sygehusets neonatalafsnit i perioden fra den 3. marts 2019.

Der er fundet MRSA-bakterier hos fem spædbørn, som er eller har været indlagt på neonatalafsnittet (børn født for tidligt) på Sjællands Universitetshospital i Roskilde. Fem forældre er også smittet. Alle er i relevant behandling. Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Fire personer har infektion forårsaget af MRSA

25 familier med spædbørn opfordres nu til at tage til lægen og blive podet for MRSA-bakterien. Sjællands Universitetshospital i Roskilde har onsdag kontaktet samtlige familier, der har haft et spædbarn indlagt på sygehusets neonatalafsnit i perioden fra 3. marts og frem til i dag, med opfordringen til at blive undersøgt for MRSA.

Det sker, efter der er konstateret MRSA hos fem spædbørn, der er eller har været indlagt på neonatalafsnittet i Roskilde. Fem forældre er også smittet med bakterien.

»Fire personer har infektion forårsaget af MRSA. Alle har været eller er i behandling, og de bliver fuldstændig raske. De seks andre er raske smittebærere. Nu handler det om at få brudt smittekæden. Vi har testet alle børn, der er indlagt på neonatalafsnittet, og deres forældre. Vi tester vores personale, og vi skriver og ringer til alle familier, der har været tilknyttet afdelingen den seneste måneds tid. Vi har ikke mistanke om, at der er flere smittede, men MRSA skal tages alvorligt,« siger Jonas Wadt Manthorpe, ledende overlæge på Pædiatrisk Afdeling.

MRSA kan behandles med en særlig antibiotika

MRSA er en stafylokokbakterie, der kan give bylder, børnesår og andre former for betændelse. Man kan også være rask smittebærer uden symptomer, når man er smittet med bakterien. MRSA reagerer ikke på almindelig penicillin, men bakterien kan behandledes med særlig antibiotika. MRSA findes på huden og smitter ved kontakt. For tidligt fødte børn er særligt udsatte for at blive smittet med bakterien.

Det er sjældent at MRSA giver infektion hos nyfødte, men personer, der i forvejen er syge eller svækkede, risikerer at få alvorlige infektioner af MRSA-bakterien.

»Raske mennesker vil ofte slet ikke bemærke, at de er smittet med MRSA, men de kan stadig smitte andre. I seks af de ti MRSA-tilfælde, vi har fundet, har bakterien ikke ført til en infektion,« siger overlæge Jonas Wadt Manthorpe.

Sjællands Universitetshospital i Roskilde har indført skærpede infektionshygiejne-forholdsregler på neonatalafsnittet og isoleret de berørte på afdelingen. Det drejer sig om to familier. Det bliver ikke nødvendigt at lukke afdelingen ned.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Rawpixel / Pixabay). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.