Game of Thrones gør Siberian Husky populær

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Zand.News – TV-serien “Game of Thrones” har gjort den blåøjede slædehund “Siberian Husky” populær, men der er ikke tale om en hyggelig sofahund. Derfor ryger de ofte på internat.

Slædehunderacen Siberian Husky er blevet en modehund på grund af HBO-serien Game of Thrones, som mandag 15. april 2019 havde premiere på 8. sæson.

De såkaldte forhistoriske “direwolves”, der er store udgaver af nutidens ulve og arktiske hunde, er med i serien. Og det har fået fans i hele verden til at anskaffe sig de pelsede slædehunderacer. Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Siberian Husky-hvalpe har en stor nuttethedsfaktor

»Især Siberian Husky er blevet en voldsomt populær race på grund af serien, hvor hvalpene med høj nuttethedsfaktor er med. Men de bliver ikke ved med at være små nuttede uldtotter, og det giver problemer, fordi folk ofte ikke kan passe dem, og derfor får vi flere og flere af den type hunde leveret ind på vores internater,« fortæller familiedyrschefen i Dyrenes Beskyttelse, Jens Jokumsen.

Fra 2013 til 2017 er antallet af Siberian Husky og blandinger af racen på Dyrenes Beskyttelses internater steget fra 5 hunde om året til 25.

Allerede i løbet af de første tre måneder af 2019 har internaterne modtaget 15 hunde af den populære race, der oprindeligt er fra Sibirien og ofte har karakteristiske blå øjne.

Slædehundene kræver enormt meget aktivitet og motion

Udfordringen med de umiddelbart sødt udseende slædehundetyper er, at de kræver enormt meget aktivitet og motion sammenlignet med almindelige familiehunde.

Slædehundene er både stærke og energiske, og derfor skal de løbe omkring 20 kilometer om dagen – gerne spændt for en slæde eller en vogn – og de skal aktiveres mentalt for ikke at kede sig.

Samtidig har de det bedst i flok sammen med andre hunde, da de er avlet til at løbe sammen i hundespand, og de vil helst være udenfor på grund af den tykke pels.

»Det er en aktiv hund, som har brug for plads og motion og ejere, som kan træne med den. Det går ikke at have sådan en hund i en lille lejlighed på 4. sal, for den egner sig ikke til at ligge i sofaen,« siger Jens Jokumsen og fortsætter:

»Det giver hurtigt problemer, når hunden måske er understimuleret og bliver frustreret og derved reagerer negativt og begynder at gø eller hyle og ødelægge eller gnave ting i stykker. Og så ønsker mange at komme af med den, fordi man ikke lige havde tænkt over hvilken hund, man havde anskaffet sig.«

Jens Jokumsen understreger samtidig, at Siberian Husky og lignende polarhunde ikke er begynderhunde.

Racen “Siberian Husky” er verdens hurtigste slædehund og er en aktiv og udadvendt hund med et stort behov for at løbe og bevæge sig. Den er venlig og social, men det er ikke en nem race at være ejer af, da den fungerer bedst i flok og gerne udendørs i en stor løbegård med højt hegn. Den er reserveret og kan ligefrem udvikle skyhed. (Kilde: købhund.dk).

Uerfarne førstegangskøbere og unge par laver fejlkøb

De mange fejlkøb sker ofte, når især unge mennesker anskaffer sig billige hvalpe som impulskøb, som de henter hos en uansvarlig hundehandler på en parkeringsplads eller et andet offentligt sted uden at sætte sig nærmere ind i hundens baggrund, behov og sundhed.

Hvalpenes oprindelse kan vise sig at være fra yderst kritisable hvalpefabrikker i udlandet og transporteret ulovligt til Danmark, forklarer Jens Jokumsen og understreger, at de fleste danske opdrættere er ansvarlige og stiller krav til nye ejere, når de sælger deres hvalpe af slædehunderacer.

»Det er ofte uerfarne førstegangskøbere og unge par, som falder for den her type hund, fordi den ser flot ud og er med i en populær serie. På samme måde, som da Paris Hilton havde en Chihuahua i tasken, og den lille hunderace blev meget populær blandt unge piger. Og da dalmatinerne blev voldsomt populære efter filmen om 101 dalmatinere,« siger Jens Jokumsen.

Øverst: Slædehunde er blevet moderne, særligt på grund af TV-serien Game of Thrones. (Foto: Dyrenes Beskyttelse). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.