Kunstig intelligens skal bane vejen for bløde robotter

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Akademia.Zand.News – Bløde robotter kan fungere som exoskeletter eller som hjælp i hverdagen for handicappede.

Bløde robotter er smarte. De er billige at producere og i fremtiden har de et stort potentiale – for eksempel til at hjælpe handicappede.

Nu skal et nyt forskningsprojekt med finansiering fra Danmarks Frie Forskningsfond gøre det nemmere at bygge og styre bløde robotter ved hjælp af kunstig intelligens. Det skriver Danmarks Frie Forskningsfond i en pressemeddelelse.

Bløde robotter er fikse og billige, men svære at bygge

En blød robot er, hvad den lyder som: Blød. Det er den, fordi den er lavet i et blødt materiale som gummi eller silikone.

Bløde robotter er fikse, fordi de vejer lidt, er billige og er mindre skadelige for mennesker i hverdagssituationer end andre robotter. Men i dag er de svære at bygge og styre.

Derfor skal forskningsprojektet “Reward Modeling for Soft Robotics AI” udvikle kunstig intelligens, der kan bruges både til at bygge robotterne og til at styre dem, når de er bygget.

»Lykkes det, vil det være ret unikt,« siger lektor på KU

Projektet har netop fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond og er ledet af Kenny Erleben, der er lektor på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet.

Undersøgelsen sker i et samarbejde mellem grafik- og simuleringsforskningsgruppen, IT Universitetet, McGill University i Canada og det amerikanske teknologiselskab NVIDIA.

»Det her har et stort potentiale. Der er ingen andre i verden, der har fundet en form og et sprog til at styre de bløde robotter ved hjælp af kunstig intelligens. Lykkes det, vil det være ret unikt,« siger Kenny Erleben.

Kan fungere som exoskeletter eller hjælp i hverdagen

Han fortæller, at det i fremtiden – hvis det lykkes at bygge og styre dem ordentligt – vil være muligt at bruge bløde robotter i mange aspekter i samfundet.

Det kan være både som exoskeletter (udvendige skeletter, red.), som hjælp til genoptræning eller som hjælp til at pudse næse eller drikke et glas vand, hvis man for eksempel har et handicap.

Forskerne vil forsøge at opfinde en slags model, der bygger på begrebet “reinforcement learning”, som skal hjælpe med at styre og udvikle de bløde robotter.

»Vi vil gerne se, om vi kan skabe en form for værktøjskasse, hvor man får robotten til at udføre en række opgaver. Det kan være for eksempel at gribe fat i noget eller skubbe til noget,« uddyber Kenny Erleben.

Kunstig intelligens til at finde den bedste form på robotten

Modellen, som forskerne håber at kunne udvikle, skal løse to ting på samme tid: For det første skal kunstig intelligens bruges til at bygge og styre robotten. For det andet skal kunstig intelligens bruges til at finde den bedste form for robotten.

»Hvis man kan ændre på robottens form, så den bedre kan tilpasse sig opgaven, får man både en bedre løsning, bedre kontrol med robotten og en robot, der er mere optimal til det, den skal udføre,« siger Kenny Erleben og fortsætter:

»Det er en mulighed i de bløde robotter, fordi materialerne er så tilgængelige, og de er så nemme at arbejde med. En robot, der koster 10.000 kroner, er dyr. Koster den 100 kroner, så er det lige pludselig noget helt andet.«

Projektet kommer til at vare cirka fire år, blandt andet skal forskerne udveksle viden med McGill University i Canada for at lære om arbejdet med bløde robotter.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Danmarks Frie Forskningsfond). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.