Mange måltidserstatninger overholder ikke løfterne

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Zand.News – Fødevarestyrelsen afslører, at 40-45 procent af geler, barer og elektrolytdrikke ikke overholder reglerne.

En stor del af måltidserstatninger som for eksempel læskedrikke, geler, barer og såkaldte elektrolytdrikke lover mere, end de må. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Mange måltidserstatninger slår sig op på upræcise påstand

Alt for mange måltidserstatninger slår sig op på påstande, der ikke kan dokumenteres eller er for upræcise. Produkterne påstår for eksempel at øge mæthedsfornemmelsen eller at nedsætte sliktrangen.

En måltidserstatning kan for eksempel være et pulver, der bruges af folk, som gerne vil holde vægten eller tabe nogle kilo.

Usande eller upræcise løfter om, hvad et produkt indeholder eller dets effekt på sundheden, er ulovlige i hele EU. Forbrugerne skal kunne stole på det, de læser på deres fødevarer, for at kunne træffe et oplyst valg, når de handler.

40-45 procent af måltidserstatningerne overtrådte reglerne

Fødevarestyrelsen besøgte i en kontrolkampagne sidste år 64 virksomheder, som blandt andet sælger måltidserstatninger og produkter såsom geler, barer og elektrolytdrikke, der bruges af både motionister og professionelle sportsfolk.

Fødevarestyrelsen fandt overtrædelser ved cirka 45 procent af de kontrollerede måltidserstatninger og cirka 40 procent af de produkter tiltænkt sport og motion. Fødevarestyrelsen kontrollerede mellem to og fire produkter på hver virksomhed.

Kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen fortæller, at det er vigtigt, at virksomhederne overholder reglerne.

»Når man slår sit produkt op på, at det har nogle særlige kvaliteter, så skal det være helt fint i kanten. Virksomhederne skal følge reglerne, så forbrugerne ikke bliver snydt,« siger han i pressemeddelelsen.

I EU er det ulovligt at bruge såkaldte sundheds- og ernæringsanprisninger, der ikke på forhånd er godkendt. Det skal sikre, at enhver påstand om mad og drikke er klar, præcis og baseret på videnskab. Fødevarestyrelsen overvejer nu, hvordan man sikrer, at flere virksomheder fremover følger reglerne.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Imilian / iStock). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.