Zand.News – Torsdag den 2. juli indfører Udenrigsministeriet en ny model for rejsevejledninger. Udover antallet af smittede i det enkelte land vil disse tage i betragtning, hvor pålidelige data er, og hvorvidt landet ikke har indrejserestriktioner eller karantænekrav over for danske rejsende.
Torsdag den 2. juli indfører Udenrigsministeriet en ny model for rejsevejledninger til lande uden for EU/Schengen og UK (tredjelande).
Rejsevejledningen vil blive lempet for de lande, der lever op til EU’s nye COVID-19 kriterier for indrejse til EU, og som samtidig ikke har betydelige indrejserestriktioner eller karantænekrav for de rejsende, som kommer til landet. Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Pålidelige data og antallet af smittede afgør lempelserne
Udenrigsministeriet indfører med virkning fra torsdag den 2. juli en ny model for rejsevejledninger for lande uden for EU/Schengen og UK. Et vigtigt element i modellen vil være EU’s nye liste over lande, der lever op til fastsatte COVID-19 kriterier for indrejse til EU.
EU’s landeliste offentliggøres hver 14. dag. For at et land kommer på listen og borgere fra det pågældende land dermed kan få mulighed for indrejse i EU, skal landet ligge tæt på eller under EU-gennemsnittet pr. 15. juni 2020 for nye COVID-19-tilfælde i de sidste 14 dage.
Det betyder i øjeblikket højst cirka 16 nye smittede per 100.000 indbyggere over 14 dage. Dertil kommer hensyn til blandt andet hvor meget der testes og hvor pålidelig data er.
På baggrund af listen vil Danmark – ligesom øvrige EU-lande – individuelt vurdere, om det vil være muligt at åbne for indrejse fra alle lande. Denne vurdering vil blive foretaget af en gruppe af repræsentanter fra Statens Seruminstitut, Udenrigsministeriet og Justitsministeriet.
Kræver at landet ikke har indrejserestriktioner for danskere
Udenrigsministeriet vil sikre størst mulig sammenhæng mellem åbning for indrejse til EU og lempelser af rejsevejledningerne til de pågældende lande.
Lempelser vil dog kræve, at landet ikke har indrejserestriktioner eller karantænekrav over for danske rejsende, og at den generelle sikkerhedssituation i landet er acceptabel. Modellen for tredjelande bygger således på de samme kriterier, som modellen for rejsevejledningerne til EU/Schengen og UK.
»Det er et stort, vigtigt og godt skridt mod mere “normale” rejsevejledninger, at vi nu har en fælles EU-liste og en ny model for rejsevejledninger til lande uden for EU, Schengen og Storbritannien. Men der er stadig lang vej endnu,« siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og fortsætter:
»Selvom vi er klar til at åbne op på en ansvarlig, gradvis og sikker måde, så er mange lande stadig hårdt ramt af corona-pandemien, har indrejserestriktioner eller skrappe karantænekrav. Det må vi naturligvis også afspejle i de danske rejsevejledninger. Så verden står langt fra åben endnu. Corona-pandemien er absolut ikke slut og vi må indstille os på at internationale rejser også i en rum tid fremover vil være belagt med større usikkerhed end vi har været vant til før corona. Det er desværre et grundvilkår i en fortsat global sundhedskrise.«
Eventuelle ændringer i rejsevejledningerne for lande uden for EU/Schengen vil i udgangspunktet blive annonceret om torsdagen samtidig med ændringer i rejsevejledningerne for EU/Schengen.
For godkendte lande på EU’s liste vil der ikke længere være en anbefaling om, at man bliver hjemme i 14 dage efter hjemkomst. Såfremt et tredjeland ikke optræder på EU’s liste over åbne lande, vil opfordringen til at blive hjemme i 14 dage efter hjemkomst fortsat være gældende.
Et skridt i retning af en normalisering af rejsevejledningerne
I øjeblikket fraråder Udenrigsministeriet ikke-nødvendige rejser til mere end 160 lande uden for EU/Schengen på grund af den globale sundhedssituation.
Frem til 13. marts havde Udenrigsministeriet individuelle rejsevejledninger for cirka 50 af disse lande. Det drejer sig om lande, hvor Danmark enten har ambassader, eller hvor der er mange danske turister.
Nu tager Udenrigsministeriet et skridt i retning af en gradvis normalisering af rejsevejledningerne. Det betyder, at der igen vil komme individuelle rejsevejledninger for de førnævnte 50 lande.
Hvis rejsevejledningen for et af disse lande kan lempes, vil den blive justeret fra orange til gul, det vil sige, at der ikke længere frarådes alle ikke-nødvendige rejser.
Det betyder også, at der fremadrettet vil være tredjelande, hvor der ikke er en dansk rejsevejledning. Det vil være tilfældet, når der ikke længere er COVID-19 relaterede årsager til at fraråde rejser til det pågældende land.
I stedet vil Udenrigsministeriet henvise til andre landes rejsevejledninger. Alle andre tredjelande, der ikke kommer på EU’s liste for indrejse, forbliver orange frem til 31. august.
Øverst: SAS-fly. (Arkivfoto: Dimitrisvetsikas1969 / Pixabay). PM/rk.
This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.