Nyt selvhelende glas til biler, briller og telefoner

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Zand.News – Forskere på Aalborg Universitet har udviklet selvhelende glas. Vand har en positiv effekt på glasset, idet aftryk og ridser i ikke vokser, men bliver mindre over tid.

Et stort nyt gennembrud inden for glasforskningen på Aalborg Universitet (AAU) kan vise sig at skabe helt nye muligheder for glassets anvendelse.

Med udviklingen af det selvhelende glas kan revner i smartphonen, ridser i brillerne og stenslag i bilruden snart være fortid. Det skriver AAU i en pressemeddelelse.

Selvhelende glas med en rekordhøj brudmodstand

En ny type glas, der er selvhelende og har en rekordhøj brudmodstand, er netop blevet udviklet af forskere på Aalborg Universitet (AAU). Glasmaterialer er et forskningsområde med stort potentiale, men også et område med meget uopdaget viden.

Med den nye forståelse for, hvordan man kan formindske glassets skrøbelighed og forbedre dets fleksibilitet, er vejen banet for, at revner i smartphonen, ridser i brillerne og stenslag i bilruden måske snart er fortid. En løsning som samtidig viser sig fra en noget uventet kant.

»Selvom man i hverdagen ikke tænker over det, er glas faktisk ikke særligt glad for vand, især når det kommer til revnedannelse,« siger Kacper Januchta fra AAU og fortsætter:

»De fleste af os har formentligt prøvet at få et stenslag i bilruden. Hvad der til at starte med blot ser ud som et lille mærke, kan med tiden udvikle sig til en langsomt voksende revne. Det er netop vandmolekylerne fra den fugtige luft, der nedbryder glassets netværk og får revnen til at vokse.«

Kacper Januchta er er ph.d.-studerende ved Institut for Kemi og Biovidenskab på AAU og førsteforfatter på artiklen om resultaterne, der netop er blevet publiceret i det anerkendte tidsskrift Advanced Science.

I modsætning til almindeligt glas, så har den nyudviklede glastype fra AAU den særlige egenskab, at vand har en positiv effekt på materialets brudmodstand, idet aftryk og ridser i overfladen ikke vokser, men derimod bliver mindre over tid.

Glasset har stort potentiale inden for glasvidenskaben

Glasforskernes gennembrud er et meget opsigtsvækkende resultat og skal ses som grundlagsskabende forskning med stort potentiale inden for glasvidenskaben.

»Vi har fået helt ny indsigt i de mekanismer, der har betydning for revnedannelse i glas og dermed også, hvordan det kan undgås. De næste skridt er nu at implementere nogle af de samme mekanismer i glasprodukter, der allerede eksisterer på markedet,« siger Morten Mattrup Smedskjær, der er professor MSO på AAU og leder af forskningsprojektet.

Projektet er finansieret af VILLUM FONDEN og blevet til i samarbejde med ph.d.-studerende Malwina Stepniewska, professor Yuanzheng Yue og lektor Lars R. Jensen fra AAU, seniorforsker Yang Zhang og professor Marcel A. J. Somers fra DTU samt adjunkt Mathieu Bauchy fra UCLA i USA.

Hvis glassets skrøbelighed kan forbedres markant som følge af det nye gennembrud, vil det for eksempel kunne åbne op for markant tyndere glas i vinduer og bilruder.

Da glasmaterialer fremstilles ved meget høje temperaturer, er der samtidig store muligheder for energi- og CO2-besparelser, når der skal produceres og transporteres mindre glas.

Øverst: Kacper Januchta er ph.d.-studerende ved Institut for Kemi og Biovidenskab på AAU og hovedmand bag opdagelsen sammen med Professor MSO Morten Mattrup Smedskjær. (Foto: AAU). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.