Særlig en ulykkestype er livsfarlig – frontalkollision

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden).

Zand.News – Det kan være irriterende for andre, hvis du er uopmærksom med mobilen, når de prøver at være i kontakt med dig. Men sidder du bag rattet, når det sker, kan det være ekstremt farligt.

Uopmærksomhed er risikabelt – især hvis det ender med en frontalkollision. Frontalkollisioner, hvor to modkørende biler støder sammen, er den mest udbredte situation, når mennesker i personbil bliver dræbt i en uopmærksomhedsulykke. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Tankerne og øjnene sniger sig væk fra vejen

Du kender måske det, at mobiltelefonen vibrerer, ringer eller bipper, og du helt ubevidst griber ud efter den. Det kan være irriterende for venner eller familie, hvis du er uopmærksom med mobilen, når de prøver at være i kontakt med dig ved middagsbordet. Men sidder du bag rattet, når det sker, kan det tilmed være ekstremt farligt.

Når tankerne og øjnene sniger sig væk fra vejen, kan det nemlig medføre, at bilen på få sekunder bevæger sig fra sin egen vejbane og over i de modkørendes spor. Kører to biler frontalt sammen med landevejshastighed, resulterer det ofte i, at nogen bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade.

»Få sekunders uopmærksomhed kan være nok til, at der sker en ulykke. Kigger man på mobilen i fire sekunder med 80 kilometer i timen, kører man 89 meter i blinde. Det er nok til, at man uden at opdage det, ender i de modkørendes vognbane,« siger Lisbeth Sahl, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Frontalkollisioner, hvor to modkørende biler støder sammen, er den mest udbredte situation, når mennesker i personbil bliver dræbt i en uopmærksomhedsulykke. Uopmærksomhed har over en periode på fem år været skyld i 174 trafikdræbte, og af dem blev 79 dræbt i frontalkollisioner. Det viser tal fra Vejdirektoratet.

Traf et valg om telefonen inden køreturen

I de her uger sætter en landsdækkende kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension fokus på risikoen ved uopmærksomhed i trafikken. Kampagnen “Kør bil, når du kører bil” viser, hvordan mange former for uopmærksomhed kan få fatale konsekvenser.

Mobilen er en af de ting, der tager opmærksomheden fra mange. Hvis man ved, at man har svært ved at lade mobilen være, når man kører i trafikken, anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at man lægger mobilen helt væk eller sætter den på flymode, så man ikke bliver fristet til at tjekke den, når den vibrerer eller ringer.

»Det handler om at træffe det rigtige valg, inden man sætter sig bag rattet. Vibrerer mobilen først i lommen, kan tankerne begynde at kredse om den, og så er man allerede mentalt fraværende. Falder man for fristelsen og kigger på mobilen, så løber man en stor risiko,« siger Pia Holm Steffensen, der er underdirektør i Forsikring & Pension.

Gode råd til at køre bil, når du kører bil:

  • Forbered turen og kør i god tid. Få ordnet, hvad der skal ordnes, inden du kører, så det ikke fylder i dit hoved på turen. Tag afsted i god tid, så uventede forsinkelser ikke stresser dig undervejs.
  • Kør bil, når du kører bil. Koncentrer dig om trafikken og lad dig ikke distrahere af ting, der ikke har med kørslen at gøre. At køre bil er en opgave, der kræver fokus.
  • Drop mobilen. Sluk telefonen eller sæt den på flytilstand, hvis du ikke kan lade være med at kigge på den, når du kører.
  • Hold ind til siden, hvis du har brug for at berolige børn i bilen, indstille GPS’en, lede efter ting eller andet, som kræver meget af din opmærksomhed.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/roke.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.