Musikstimulationen skal lindre senfølger

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden).

Zand.News – »Ved at spille musik og bas for patienterne overbelaster man det sensoriske nervesystem med indtryk i en sådan grad, at symptomer kan dulmes eller helt forsvinde,« fortæller lægen.

Kan musikstimulation lindre senfølger efter COVID-19? Det vil neurolog og overlæge ved Holbæk Sygehus, Peter Michael Nielsen, der har forsket i musikstimulation i 30 år, nu undersøge nærmere. Det skriver Region Sjælland på Facebook.

Effekt på funktionelle og psykiske lidelser

Med EU-forskningsmidler i ryggen deltager Peter Michael Nielsen i et forskningsprojekt, der skal undersøge, om musik kan lindre neurologiske senfølger efter COVID-19, hvor nedsat lugte- og smagssans, hovedpine, smerter og træthed ofte er langvarige følgesvende.

Peter Michael Nielsen har selv udviklet musikstimulationen, der i et pilotstudie allerede har vist effekt på funktionelle og psykiske lidelser efter COVID-19.

Tanken er, at musikstimulationen kan hjælpe hjernen med at komme i balance igen. Sygdommen har forstyrret centralnervesystemet og skabt ubalance i hjernens signalstoffer. Selv efter patienten er rask, bliver patienten ved med at opleve symptomer.

»Det er nogle små følelegemer, vi har overalt; i huden, i knoglerne og i vores indre organer – og pacini-systemet løber til hjernen med meget stor hastighed og meget stor styrke. De små legemer fungerer som bas-mikrofoner i kroppen, der sender signaler til det område i hjernen, hvor symptomerne på smerte, lugte, smag og sågar epilepsi opstår, og beslaglægger dem. Ved at spille musik og bas for patienterne overbelaster man det sensoriske nervesystem med indtryk i en sådan grad, at symptomer kan dulmes eller helt forsvinde,« siger Peter Michael Nielsen.

Peter Michael Nielsen komponerer selv lyden, som er inspireret af hav, fuglesang og af skandinaviske folkemelodier. Musikstimulationen skal fungere som supplement til træning på lugte-og smagsklinikker og skal udbredes til både Køge, Göteborg og Lund. Forskningsprojektet er dog i en indledende fase, og han tager derfor ikke patienter.

Øverst: Peter Michael Nielsen. (Foto: Facebook / Region Sjælland). PM/roke.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.