Suset fra Falkens vinge – snart slut med F-16

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden).

Zand.News – Det virker indlysende i dag, men i 1975 var ideen om at overføre pilotens bevægelser med styrepinden til flyets flaps gennem elektroniske sensorer fremfor det traditionelle mekaniske system revolutionerende.

Det er ikke slut endnu, men med 40 års aktiv tjeneste på bagen lakker det mod enden for Flyvevåbnets legendariske F-16 kampfly.

Fredag fløj ni fly i diamantformation rundt over Danmark for at markere jubilæet. Det skriver Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse. Det tiende fly fløj ikke i selve formationen.

Læs også: Følg flyformation over Slagelse Kommune (Slagelse.News).

Det gamle design stadig moderne efter fire årtier

Filmstrimlen er ridset, farverne svagt falmede og lyden skrattende. Der er en udpræget duft af “gamle dage” over filmstumperne fra F-16’s rundtur i 1975 til de dengang potentielle aftagerlande i Europa.

Artiklen fortsætter under videoen.

Alligevel virker det nu mere end fire årtier gamle design stadig moderne.

»F-16 var allerede dengang et meget fremsynet design i og med, at det er en meget åben platform. Det var simpelthen designet til at blive udviklet løbende,« siger chefen for Flyverkommandoen, Anders “ERA” Rex, og fortsætter:

»Jeg tror ikke, der er ret meget indmad tilbage fra dengang, vi fik leveret den første til Danmark. Men udenpå er den jo stadigvæk en aerodynamisk genistreg. Og jeg tror, de fleste vil give mig ret i, at det er et vanvittigt smukt fly.«

En computer kompenserer for ubalancen i F-16

Danmark modtog de første 58 af i alt 77 F-16 fly fra januar 1980 som erstatning for de gamle Super Sabre og Starfighters, og fra start stod det klart, at det her var en helt ny flytype.

F-16 var i modsætning til datidens mekanisk styrede jagerfly et computerassisteret fly. Opfindelsen af det såkaldte fly-by-wire computersystem tillod at bygge et fly, der i sit grundlæggende design var flyveteknisk ustabilt med en motor, der efter datidens tankegang lå for tæt på flyets tyngdepunkt.

Computeren kompenserede for ubalancen, og gjorde dermed også flyet ekstremt manøvredygtigt. I en grad, så grundkonceptet er blevet et fast element i alle fly, der siden er bygget.

Det virker indlysende i dag, men i 1975 var ideen om at overføre pilotens bevægelser med styrepinden til flyets flaps (de bevægelige dele på vingerne) gennem elektroniske sensorer fremfor det traditionelle mekaniske system, intet mindre end revolutionerende. Pludselig blev den mindste bevægelse med hånden omsat til et skarpt drej, der lod fjenden tilbage i en udsat position.

»Første gang var i juni 1996, før jeg skulle på skole i Texas. Jeg var bagsæde på SAK, og vi skulle til Rømø for at kaste nogle bomber og skyde med kanon. På et tidspunkt trækker SAK fem G for at komme væk fra rikochetterende kugler, og han spørger mig, hvordan det går. Jeg var lige i gang med et ’uheld’, men får stønnet “godt nok”. Der har været mange andre gode oplevelser efter det,« siger Anders “ERA” Rex.

Vigtigheden af F-16 i Danmark og i udlandet

Siden Danmark skiftede til en mere aktivistisk udenrigspolitisk linje i starten af 90’erne, har F-16 med jævne mellemrum været udsendt både i skarpe missioner og som en del af NATO’s Air Policing.

»Vores kampfly har kæmpe betydning for trygheden i Danmark. F-16 og det dygtige personel i Flyvevåbnet er afgørende for vores suverænitetshævdelse og har bidraget i forreste linje i Balkan, Irak, Libyen, Afghanistan og Syrien. Flyene har også været udsendt flere gange som en del af NATO’s Air Policing bidrag til både Island og Baltikum,« siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) og fortsætter:

»F-16 er godt vedligeholdt og er blevet opdateret af flere omgange. Derfor kan de løse opgaver i dag. Men de holder ikke længe endnu. Det er derfor vi har investeret i F-35. Der er for mig ingen tvivl om at kampfly er afgørende for trygheden i Danmark.«

F-35 er det første ægte femte-generationsfly

Fighting Falcon bliver afløst af den nye F-35 fra 2023, og på samme måde som F-16 var det første fjerde-generations jagerfly, er F-35 det første ægte femte-generationsfly.

Et fly, der i sit grundlæggende design bryder så afgørende med gængs tænkemåde og teknologi, at det varsler en ny æra.

Antallet af indkøbte F-35 er mere end halveret fra de oprindelige 58 F-16, men alligevel er Flyverkommandoens chef ikke bekymret for Danmarks evne til at afskrække og nedkæmpe en modstander i fremtiden:

»Med F-35 har vi valgt en løsning, der til forveksling ligner den, vi havde med F-16. F-35 er også bygget ud fra, at der skal være potentiale for udvikling og videreudvikling,«, slutter Anders “ERA” Rex.

Øverst: F-16 møder F-35. (Foto: Forsvarskommandoen). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.