Regionen som en tværgående grøn klimaregion

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden).

Zand.News – »Opbakningen fra OECD vidner om, at der et kæmpe uforløst potentiale – ikke bare for CO2-reduktioner – men også for at skabe lokale grønne arbejdspladser og give os en global førerposition. Det giver os kun blod på tanden,« lyder det fra regionsformanden.

OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development, red.) peger i en ny rapport på, at den nordeuropæiske STRING-megaregion (se faktaboks) har alle muligheder for at blive en international anerkendt grøn hub for investeringer i klimateknologier og bæredygtig infrastruktur.

Det er godt nyt for Region Sjællands ambitioner om at blive en grøn klimaregion. Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

Afgørende for arbejdskraft, iværksættere og investorer

Den økonomiske genopbygning af verdensøkonomien ovenpå COVID-19 kræver, at der tænkes langt mere på tværs af grænser og politiske systemer. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra OECD.

For drivkraften for verdensøkonomien efter COVID-19 vil i stigende grad være megaregioner, der på tværs af by- og landegrænser samler innovative styrker.

Det gælder for eksempel STRING-samarbejdet, der repræsenterer 13 byer, regioner (heriblandt Region Sjælland) og ikke mindst 14 millioner indbyggere, fra Hamborg i syd til Oslo i nord.

STRING er en politisk organisation og et geografisk område i Nordeuropa, som samarbejder om at skabe en grøn megaregion. STRING’s medlemmer er Hamborg, Schleswig-Holstein, Region Sjælland, Region Hovedstaden, København, Malmö, Region Skåne, Region Halland, Göteborg, Västra Götalandsregionen, Viken Fylkeskommune og Oslo kommune.

»Det handler om en kritisk masse – at etablere sig som en megaregion, giver en forbunden økonomi, der er afgørende for at tiltrække arbejdskraft, iværksættere og investorer,« siger Ulrik Vestergaard, der er vice-generalsekretær for OECD, og fortsætter:

»Udfordringer som klimaforandringer, pandemier og international konkurrence kræver en agil regeringsførelse, som kan transcendere traditionelle syn på regeringsførelse og geografi, hvilket gør planlægning på et megaregionalt niveau stigende nødvendigt.«

Skal gøre regionen førende inden for grøn teknologi

Ifølge OECD har STRING gode muligheder for at placere sig i en grøn førerposition i de kommende år – og blive Europas grønne svar på Sillicon Valley.

OECD-rapporten peger eksempelvis på tværnationale projekter såsom STRING’s brintkorridor, hvis formål er at omstille den tunge lastbilstransport til brint, som et eksempel på et projekt, der kan gøre regionen førende inden for grøn teknologi.

De konklusioner er godt nyt, lyder det fra regionsrådsformanden for Region Sjælland, Heino Knudsen (S).

»For Region Sjælland, som er et transportmæssigt knudepunkt for den tunge transport i Nordeuropa, er det fuldstændig afgørende, at vi får omstillet lastvognsflåden til at blive grøn, så vi kan nedbringe vores CO2-udledninger,« siger Heino Knudsen og fortsætter:

»Opbakningen fra OECD vidner om, at der et kæmpe uforløst potentiale – ikke bare for CO2-reduktioner – men også for at skabe lokale grønne arbejdspladser og give os en global førerposition. Det giver os kun blod på tanden.«

Samarbejde om at indfri for OECD’s 23 anbefalinger

OECD-rapporten indeholder i alt 23 konkrete politiske anbefalinger til, hvordan den grønne eksport kan styrkes, den tværnationale transportplanlægning forbedres, samt hvordan et nyt nordeuropæisk fælles brand kan skabes.

Læs OECD’s rapport: Building the STRING megaregion as a Green Hub in the wake of COVID-19 (engelsk (pdf)).

»For os er det vigtigt, at de store visioner også bliver omsat til virkelighed. Byggeriet af Femernbælt-forbindelsen, der vil give et stort boost til vores lokale virksomheder, er en oplagt anledning til at tage de langsigtede briller på og allerede nu omsætte visionerne til handling ved at styrke forbindelserne til resten af regionen samtidig med at vi løfter klimaudfordringerne,« udtaler Heino Knudsen.

OECD-rapporten blev lanceret i Malmø den 11. juni 2021 med deltagelse af toppolitikere fra Tyskland, Sverige, Norge og Danmark, heriblandt den svenske statsminister, Stefan Löfven (S).

Øverst: STRING-megaregion. (Illustration: Region Sjælland). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.