Beslaglagt kokain på et rekordhøjt niveau i Europa

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Euro.Zand.News – Antallet af beslaglæggelser og mængden af beslaglagt kokain er steget. Samtidig er koncentrationen kokain, der sælges på gadeplan, på et historisk højt niveau.

Mængden af beslaglagt kokain er i år på et rekordhøjt niveau i Europa. Meget tyder på, at stigningen i udbuddet af kokain på markedet er forbundet med et stigende antal indberetninger af sundhedsproblemer.

Det viser den Europæiske narkotikaårsrapport 2019 fra Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (EMCDDA). Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Mængden af beslaglagt kokain i EU og Tyrkiet er steget

De seneste data fra EU’s medlemslande (samt Norge og Tyrkiet) viser, at både antallet af beslaglæggelser og mængden af beslaglagt kokain er steget. Hertil kommer, at koncentrationen i den kokain, der sælges på gadeplan, er på et historisk højt niveau.

Samtidig stiger antallet af personer, som kommer i stofbehandling for første gang, og har kokain som hovedproblem for deres misbrug.

Den tendens viser sig også i Danmark, hvor antallet af personer, der for første gang bliver indskrevet i misbrugsbehandling med kokain som hovedstof, er steget fra 13 procent i 2016 til 18 procent i 2017. Det fremgår af rapporten “Stofmisbrugsbehandling – efterspørgsel og tilgængelighed”.

Læs rapporten: Stofmisbrugsbehandling – efterspørgsel og tilgængelighed (pdf).

Syntetiske opioider er potente og nemme at overdosere

I årsrapporten fra EMCDDA er der også fokus på de nye psykoaktive stoffer (NPS), der indberettes fra EU’s medlemslande. I 2018 blev 55 nye psykoaktive stoffer opdaget og indberettet i EU. Det betyder, at det samlede antal stoffer, som overvåges på europæisk plan i dag, er 730.

Selv om der er dukket færre nye stoffer op i de senere år, er mange af dem under særlig overvågning i EMCDDA og i EU’s medlemslande.

EMCDDA fremhæver, at selv om den opioid-epidemi, der ses i USA og Canada i disse år, slet ikke ses i Europa, giver det stadig anledning til bekymring, at der forekommer illegalt brug af de særlige syntetiske opioider, især fentanyl-analoger.

Disse stoffer er nemlig i høj grad forbundet med forgiftninger og dødsfald, da de er særligt potente og nemme at overdosere.

Læs rapporten: Den Europæiske narkotikaårsrapport 2019 (pdf).

Øverst: Genrefoto. (Foto: Stevan Ovicigor / iStock). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.