Havvind kan dække hele verdens strømforbrug

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden).

Zand.News – Hvis der opstilles havvindmøller på verdens bedste placeringer, kan der produceres langt mere strøm end verdens nuværende samlede strømforbrug. Det viser en ny rapport.

Det Internationale Energiagentur konkluderer i en ny rapport, at strøm produceret fra havvindmøller har potentiale til at dække hele verdens samlede strømforbrug.

Det gør havvindmøller til en helt central del af den globale grønne omstilling og kampen mod klimaforandringerne. Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Det kan lade sig gøre at omstille til grøn strømproduktion

Hvis der opstilles havvindmøller på verdens bedste placeringer, kan der produceres langt mere strøm end verdens nuværende samlede strømforbrug. Det viser en ny rapport fra det Internationale Energiagentur.

I Europa alene har havvind potentiale til at dække behovet otte gange. Dermed har havvind potentiale til at blive den største strømkilde i verden og til at få en central rolle i den grønne omstilling.

»Rapporten viser med al ønskelig tydelighed, at det kan lade sig gøre at omstille til grøn strømproduktion,« udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og fortsætter:

»Vi har teknologien til det. Siden verdens første havvindmøllepark blev opført i Danmark i 1991, er det gået stærkt. Teknologien bliver stadig bedre, kapaciteten stiger og prisen falder. Det kan vi blandt andet takke visionære danske politikere og virksomheder for.«

Havvind er i rivende udvikling og prisen forventes af falde

Ifølge rapporten vil der i 2040 blive produceret 15 gange så meget strøm fra havvind som i dag, og prisen for havvind forventes at falde yderligere med op mod 60 procent.

I løbet af det næste årti forventes det, at strøm produceret af havvind vil blive lige så billig som strøm produceret fra eksempelvis kul og naturgas.

Men rapporten advarer om, at der fortsat skal fokuseres på at skabe rammerne for, at potentialet for havvind kan realiseres.

»Havvind rummer et enormt potentiale. Ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det kan for alvor blive en faktor i den grønne omstilling. Det potentiale skal realiseres,« siger Dan Jørgensen og fortsætter:

»Det kræver, at vi skaber gode politiske rammer og sikrer den nødvendige udvikling af teknologi og infrastruktur. Det har regeringen fokus på. Rapporten vil forhåbentlig åbne verdens øjne for de muligheder, som havvind rummer og bidrage til, at verdens regeringer griber de muligheder.«

Øverst: Genrefoto. (Foto: Steppin Stars / Pixabay). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.