Det højeste antal dræbte i spritulykker i seks år

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden).

Zand.News – »Vær opmærksom allerede, når du knapper den første øl op eller får skænket det første glas gløgg,« lyder det fra TrygFonden.

Hver femte dræbte i trafikken sidste år mistede livet i en ulykke, hvor alkohol var involveret, og det var samtidig det højeste antal dræbte i spritulykker i seks år. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Fortsat alt for mange ulykker, hvor alkohol er involveret

Heldigvis tager de allerfleste danskere afstand fra at blande alkohol med bilkørsel. Det viser undersøgelser fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

Den negative holdning til spritkørsel har da også haft en god effekt på vejene, for antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i spritulykker er faldet med 45 procent fra 2010 til 2019.

Men desværre sker der stadig alt for mange ulykker, hvor alkohol er involveret, og selvom udviklingen de sidste 10 år har været god, er den positive udvikling primært sket i starten af perioden, mens antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne har ligget stabilt i den sidste halvdel af perioden.

Selvom der i 2019 var det laveste antal alvorligt tilskadekomne i spritulykker, var antallet af dræbte det højeste i mere end fem år. Sidste år blev 38 dræbt i spritulykker i Danmark.

»Det er helt afgørende, at vi hver især tager ansvar for at forhindre spritkørsel,« siger Michelle Laviolette, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, og fortsætter:

»Ser vi en ven, onkel eller kollega gribe efter bilnøglerne, og er vi i tvivl om, hvorvidt han har fået for meget at drikke, så skal vi bede ham lade være med at køre bil. Man kan prøve at finde et alternativ til at køre, uanset om det er en taxa, en overnatningsmulighed eller et lift med en ædru chauffør.«

Julefrokost bliver anderledes i år – flere spontane fester

Restriktionerne, som Covid-19 har resulteret i, betyder, at mange store julefrokoster i år er aflyst.

Det kunne lyde som en positiv ting i forhold til at få nedbragt antallet af spritbilister i julemåneden, men danskerne er faktisk gode til at lade bilen stå, når de ved, at der skal alkohol indenbords til året julefrokoster.

Med aflysningen af de store arrangementer er der fare for, at flere små, spontane sammenkomster opstår, og hvor nogle glemmer at planlægge, hvordan de kommer hjem.

I hvert fald er erfaringen fra sommerperioden, at de spontane arrangementer på stranden, i haven eller i parken kan skabe dilemmaer for nogle. Der er nemlig mange, som i den gode stemning pludselig har fået lidt for meget at drikke, og som egentligt havde tænkt sig at køre hjem.

Derfor er det vigtigt, at man på forhånd ved, om man skal køre hjem, eller om man godt kan drikke juleøl med god samvittighed.

»Vær opmærksom allerede, når du knapper den første øl op eller får skænket det første glas gløgg. Det er her, at du skal have besluttet dig for, om det er et af den slags arrangementer, du gerne vil drikke mere alkohol til, eller om du hellere vil holde dig til en enkelt genstand, så du kan køre bilen sikkert hjem. Beslutningen skal tages, mens man er ædru,« siger René Højer, der er programchef i TrygFonden.

Flere dræbte i spritulykker, men færre alvorligt tilskadekomne

Fra 2010 til 2019 har der været et fald på 45 procent i antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne trafikanter i spritulykker.

Historisk set er indsatsen mod spritkørsel en succes, hvor det er lykkedes at reducere antallet af dræbte markant, ligesom danskerne stort set samstemmende synes, at spritkørsel er uacceptabelt.

De sidste seks år er udviklingen stagneret, så niveauet af dræbte og alvorligt tilskadekomne ligger stabilt fra år til år.

I 2019 blev der registreret det højeste antal dræbte i de sidste fem år, men samtidig det laveste antal alvorligt tilskadekomne.

Antal sigtede for spritkørsel fra januar til november 2020:
  • Nordjylland: 542 sigtede
  • Østjylland: 360 sigtede
  • Midt- og Vestjylland: 719 sigtede
  • Sydøstjylland: 475 sigtede
  • Syd- og Sønderjylland: 455 sigtede
  • Fyn: 482 sigtede
  • Sydsjælland og Lolland-Falster (herunder Slagelse, Næstved og Sorø): 356 sigtede
  • Midt- og Vestsjælland (herunder Ringsted): 545 sigtede
  • Nordsjælland: 315 sigtede
  • Københavns Vestegn: 272 sigtede
  • København: 558 sigtede
  • Bornholm: 36 sigtede.

Der er rejst 5.115 sigtelser for spritkørsel de første 11 måneder af 2020.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.