SEAS-NVE køber Radius og kunder fra Ørsted

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Zand.News – »Det er svært at styre begejstringen en dag som i dag. Med købet har vi skabt et historisk stærkt udgangspunkt for SEAS-NVE,« fortæller direktøren.

Energi- og fibernetkoncernen SEAS-NVE køber Ørsteds eldistributionsforretning Radius. Det skriver SEAS-NVEi en pressemeddelelse.

Det kræver volumen og skala at drive kritisk infrastruktur

Energi- og fibernetkoncernen SEAS-NVE betragter købet som et perfekt match og en afgørende styrkelse af selskabets kerneforretningsområder og kompetenceniveau.

»Det er svært at styre begejstringen en dag som i dag. Med købet har vi skabt et historisk stærkt udgangspunkt for SEAS-NVE. Vi bliver ikke blot større, men vigtigst af alt stærkere,« fortæller adm. direktør Jesper Hjulmand, SEAS-NVE, og fortsætter:

»Det kræver volumen og skala at drive og udvikle kritisk infrastruktur som elnettet samt at udvikle store kundeporteføljer og nye smarte, teknologiske løsninger. Købet sikrer fortsat faldende tariffer samtidig med, at vi får en stærkere muskel til at drive energisystemet i en grønnere retning.«

Købet sikrer SEAS-NVE den skala, der skal til for at sætte yderligere fart på den grønne omstilling.

Det sker blandt andet ved at styrke energisystemet, så det kan håndtere et langt mere svingende elforbrug og den fortsat stigende el-produktion fra vindmøller, solceller og anden decentral produktion.

Samtidig stiller en omfattende elektrificering af transportsektoren nye krav til elnettet.

Ekstraordinære muligheder for at investere i kerneforretning

Handlen mellem SEAS-NVE og Ørsted har en samlet værdi af 21,3 milliarder kroner.

De senere år har SEAS-NVE opnået ekstraordinær finansiel kapacitet blandt andet gennem en positiv udvikling af kerneforretningen og en positiv værditilvækst af Ørsted-aktien, hvor SEAS-NVE ejer 9,54 procent.

SEAS-NVE udvidede aktieposten i Dong Energy i 2014 og fastholdt aktierne i forbindelse med børsnoteringen af selskabet i 2016.

Den strategi høster selskabet nu frugterne af, og aktiepostens positive udvikling gør det muligt at styrke kerneforretningen – til gavn for andelshavere og kunder.

I forbindelse med købet planlægger SEAS-NVE over de kommende 12 måneder at nedbringe selskabet ejerandel til cirka procent.

Selskabets rødder er fortsat plantet i den sjællandske muld

De senere år har SEAS-NVE transformeret sig fra et traditionelt elselskab til en koncern med flere forretningsområder, der blandt andet omfatter infrastruktur til både fibernet og elbiler samt energihandel indenfor el og gas samt forskning i nye forretningsmuligheder som eksempelvis energilagring.

På trods af selskabets skalering er ståstedet som andelsselskab det samme.

»Grundlæggerne af SEAS-NVE var pionererne bag elektrificeringen af Sjælland. I dag har vores andelshavere strøm i stikkontakten i 99,99 procent af tiden. Det er rekordniveau – også internationalt. Vores rødder er fortsat i den sjællandske muld, og andelstanken vil altid være en del af vores dna,« siger bestyrelsesformand Jens Stenbæk og fortsætter:

»Derfor agerer vi som en ansvarlig samfundsaktør, der kanaliserer den skabte økonomiske værdi tilbage til regionen og til andelshavere. Det sker både gennem langsigtede og bæredygtige investeringer i eksempelvis fibernet, konkurrencedygtige energipriser, donationer og aktiviteter, der gavner fællesskabet. Det er også i denne ånd, at SEAS-NVE vil drive det østdanske elnet.«

Handlen er betinget af konkurrencemyndighedernes og Energistyrelsens godkendelse, hvilket forventes inden udgangen af første halvår i 2020.

Handlen omfatter følgende forretningsområder:

  • Radius: Forsyner cirka 1 million hjem og virksomheder i Københavnsområdet, Nordsjælland og dele af Midt-sjælland via et elnet på cirka 19.000 kilometer.
  • Privatkundeforretning: Sælger el til cirka 717.000 elkunder, gas til cirka 105.000 gaskunder og varme til cirka 44.000 kunder.
  • Udendørsbelysning: Driver og vedligeholder cirka 145.000 gadelamper.

Øverst: Administrerende direktør i SEAS-NVE Jesper Hjulmand (tv) og bestyrelsesformand Jens Stenbæk. (Foto: SEAS-NVE). PM/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.